Agaricus blazei Murill: mandulagomba

Az Agaricus blazei Murill, vagy mandulagomba egy gyógygomba, amelyet Brazíliában, Japánban és Kínában termesztenek. A közönséges gombával és a mezei csiperkegombával is rokonságban áll, de olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyesek szerint antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, daganatellenes és hipoglikémiás hatást fejtenek ki. Emiatt a népi gyógyászatban évszázadok óta használják számos betegség és állapot, köztük fertőzések, cukorbetegség, allergia és rák megelőzésére vagy kezelésére.

Nyugaton az Agaricust általában étrend-kiegészítőként árusítják, de kulináris célokra egész szárított gombaként is kapható. Aromája homályosan mandulára emlékeztet.

A népi hagyományok szerint azután fedezték fel az Agaricus gyógyító tulajdonságait, hogy megfigyelték a brazil Piedale esőerdő őslakosságát, akik étrendjük részeként fogyasztották ezt a gombát. A bennszülöttek körében alacsonyabb arányban fordultak elő az öregedéssel összefüggő krónikus betegségek, mint például a rák és a szívbetegség (1).

A szakemberek úgy vélik, hogy az Agaricus gombában található sok vegyület (beleértve az izoflavonoidokat) képes megelőzni vagy kezelni bizonyos egészségügyi állapotokat, úgymint: asztma, érelmeszesedés, rák, bőrgyulladás, cukorbetegség, májgyulladás, magas vérnyomás, magas koleszterin, vagy gyulladásos bélbetegség (IBD).

Az ezen állításokat alátámasztó jelenlegi bizonyítékok gyengék. Ennek ellenére számos tanulmányban utaltak olyan előnyökre, amelyek további vizsgálatot igényelhetnek.

 • Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében
 • Segíthet a gyulladásos bélbetegség (IBD) elleni küzdelemben
 • Segíthet a májgyulladás kezelésében
 • Segíthet a rák elleni küzdelemben

Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében

Az Agaricus gombának helye lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, áll a World Journal of Diabetes 2017-es tanulmányában. A kutatók szerint az Agaricus béta-glükánt (egyfajta élelmi rost) és oligoszacharidokat (egyfajta szénhidrátot) tartalmaz. Mindkettőről ismert, hogy javítja a vércukorszintet azáltal, hogy csökkenti a hasnyálmirigyben kialakuló gyulladásos stresszt, amely a szervezet elsődleges inzulinforrása.

 • Az Agaricus hatását a cukorbetegség elleni gyógyszerrel, a Metforminnal együtt alkalmazva vizsgálták. Napi 1500 milligrammos (mg) Agaricus adag képes volt javítani az inzulinrezisztenciát és felére csökkenteni a vércukorszintet azokhoz képest, akik csak Metformint kaptak. Az ígéretes eredmények ellenére még mindig nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az Agaricus önmagában is képes lenne a cukorbetegség szabályozására, vagy megelőzheti a cukorbetegség kialakulását pre-diabéteszes emberekben (2).

Segíthet a gyulladásos bélbetegség (IBD) elleni küzdelemben

Úgy tűnik, hogy az Agaricus gombák erős gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, amelyek előnyösek lehetnek a gyulladásos bélbetegségekkel küzdő betegeknek, köztük a fekélyes vastagbélgyulladásban és a Crohn-betegségben szenvedőknek.

 • A Scandinavian Journal of Immunology 2011-es tanulmánya szerint a Crohn-betegségben szenvedő felnőtteknél jelentős mértékben csökkentették a bélgyulladást, amikor 12 napig szájon át szedtek egy Agaricus kivonatot tartalmazó készítményt.
 • A vizsgálati időszak végén az Agaricus kivonattal kezelt betegek vér- és székletvizsgálata során 18-78%-kal csökkent a 17 különböző gyulladásos fehérje (úgynevezett citokin) szintje. Ezek a hatások az IBD tüneteinek javulását jelzik. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy az Agaricus mennyire hatékony az IBD visszaszorításának fenntartásában vagy az akut gyulladások kezelésében (3).

Segíthet a májgyulladás kezelésében

Ugyanúgy, ahogy az Agaricus segít csökkenteni a hasnyálmirigy és a belek gyulladását, segíthet enyhíteni a krónikus hepatitis fertőzést kiváltó gyulladást is.

 • A Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent kis tanulmány arról számolt be, hogy a krónikus hepatitis B-ben szenvedő felnőtteknél meredeken csökkent a májenzim-szint (ami a májfunkció javulását jelzi), miután napi 1500 mg-os Agaricust írtak fel nekik. 12 hónap elteltével a résztvevők alanin-aminotranszferáz (ALT) és aszpartát-aminotranszferáz (AST) szintjeiben nem kevesebb, mint három-négyszeres csökkenést tapasztaltak. Ez a betegség előrehaladásának jelentős lelassulására utalhat (4).
 • Másrészt a Clinical Journal of Gastroenterology 2013-as tanulmánya arról számolt be, hogy egy férfi és egy nő súlyos májkárosodást szenvedett, miután a 4. stádiumú tüdőrák és a 3. stádiumú csecsemőmirigyrák kiegészítő terápiájaként Agaricus kivonatot szedett. Egyikük sem közölte egészségügyi szolgáltatójával a kivonat felhasználását, és csak feltételezhető, hogy a hatáshoz nagy dózisok is hozzájárulhattak. A kutatók szerint a károsodás autoimmun jellegűnek tűnt, ami arra utal, hogy a gomba valamilyen módon rendellenes immunválaszt válthatott ki.

Segíthet a rák elleni küzdelemben

Számos előzetes tanulmány azt valószínűsíti, hogy az Agaricus daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a hatásmechanizmus nem tisztázott, úgy vélik, hogy az Agaricus „bekapcsolja” az apoptózist (programozott sejthalált) bizonyos rákos sejtekben, beleértve azokat, amelyek a mielóma multiplexben, a leukémiában, a fibroszarkómában, a prosztatarákban, a petefészekrákban és a tüdőrákban érintettek.

 • Az Advances in Pharmacological Sciences című folyóiratban megjelent 2011-es áttekintő tanulmány szerint az Agaricus képes volt megakadályozni a petefészek- és tüdőrák terjedését (metasztázisát), gátolni a fibroszarkóma és mielóma daganatok növekedését, valamint csökkenteni a prosztata daganatok méretét állati és kísérleti állatokban (5).
 • Azonban nem minden eredmény következetes. Jelenleg lehetetlen megmondani, hogy e hatások bármelyike megismételhető-e az emberben. Az állítások igazolásához további kutatásokra van szükség.

Irodalom:

1. Hetland G, Eide DM, Tangen JM, et al. The Agaricus blazei-Based Mushroom Extract, Andosan™, Protects against Intestinal Tumorigenesis in the A/J Min/+ Mouse. PLoS One. 2016;11(12):e0167754. doi:10.1371/journal.pone.0167754.

2. Vitak T, Yurkiv B, Wasser S, Nevo E, Sybirna N. Effect of medicinal mushrooms on blood cells under conditions of diabetes mellitus. World J Diabetes. 2017 May 15;8(5):187-201. doi: 10.4239/wjd.v8.i5.187. PMID: 28572880; PMCID: PMC5437617.

3. Førland DT, Johnson E, Saetre L, Lyberg T, Lygren I, Hetland G. Effect of an extract based on the medicinal mushroom Agaricus blazei Murill on expression of cytokines and calprotectin in patients with ulcerative colitis and Crohn’s disease. Scand J Immunol. 2011 Jan;73(1):66-75. doi: 10.1111/j.1365-3083.2010.02477.x. PMID: 21129005.

4. Hsu CH, Hwang KC, Chiang YH, Chou P. The mushroom Agaricus blazei Murill extract normalizes liver function in patients with chronic hepatitis B. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):299-301. doi: 10.1089/acm.2006.6344. PMID: 18370584.

5. Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Kvalheim G. The Mushroom Agaricus blazei Murill Elicits Medicinal Effects on Tumor, Infection, Allergy, and Inflammation through Its Modulation of Innate Immunity and Amelioration of Th1/Th2 Imbalance and Inflammation. Adv Pharmacol Sci. 2011;2011:157015. doi: 10.1155/2011/157015. Epub 2011 Sep 6. PMID: 21912538; PMCID: PMC3168293.

Scroll to Top