Chaga

A Chaga gombát évszázadok óta alkalmazzák Szibériában és Ázsia más részein az immunitás erősítésére és az általános egészségi állapot javítására (1). A Chaga gomba a nyugati világban is egyre népszerűbb a benne rejlő élettani előnyök miatt.

A Chaga (Inonotus obliquus) egy olyan gombafajta, amely főként hideg éghajlatú nyírfák kérgén növekszik, például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A Chaga hamvaskéreg gomba néven is ismert.

  • A Chaga nagyjából 25–38 centiméter méretű; kívülről fekete, a belseje azonban egy puha, narancssárga színű magot tár fel.
  • Hagyományosan a Chagát finom porrá őrölték, és gyógyteát főztek belőle. Manapság már nem csak teaként, hanem étrend-kiegészítőként is kapható. Önmagában vagy más gombákkal, például Cordycepsszel kombinálva alkalmazzák.
  • A Chagát évszázadok óta hagyományos gyógyszerként használták Oroszországban és más észak-európai országokban, főként az immunitás és az általános egészség erősítésére. Cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek kezelésére is használták (1).

Az antioxidánsokkal teli Chaga gomba tea vagy étrend-kiegészítő formájában kapható.

  • A Chaga kivonata felveszi a harcot a rák ellen és javítja az immunitást, a krónikus gyulladásokat, a vércukor- és koleszterinszintet. Ennek ellenére humán vizsgálatokra van szükség ezen előnyök megerősítéséhez, valamint a biztonságosság, a mellékhatások és az optimális adagolás meghatározásához.
  • Erősítheti az immunrendszert és küzd a gyulladások ellen
  • Segíthet a rák elleni küzdelemben
  • Csökkentheti a vércukorszintet
  • Csökkentheti a koleszterinszintet

Erősítheti az immunrendszert és küzd a gyulladások ellen

A gyulladás az immunrendszer természetes reakciója, amely képes kivédeni a betegségeket. A hosszú távú, krónikus gyulladás azonban olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a szívbetegség és a rheumatoid arthritis (4). Állatokon és sejtkultúrákon végzett vizsgálatok szerint a Chaga kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a krónikus gyulladást, és küzd a káros baktériumok és vírusok ellen.

  • A Chaga a jótékony citokinek – az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék – képződésének elősegítésével stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok és vírusok elleni küzdelemhez (5, 6). Ennek eredményeként a Chaga segíthet a fertőzések leküzdésében, a kisebb megfázástól a súlyos betegségekig.
  • Állatkísérletekben és laboratóriumi kutatásokban azt is kimutatták, hogy a Chaga képes megakadályozni a káros citokinek termelődését, amelyek gyulladást váltanak ki, és betegségekhez kapcsolódnak (5, 7). Például egy egereken végzett vizsgálatban a Chaga kivonat csökkentette a gyulladást és a bélkárosodást a gyulladásos citokinek gátlásával (8).

Segíthet a rák elleni küzdelemben

Számos állatkísérlet és laboratóriumi vizsgálat azt mutatja, hogy a Chaga képes megelőzni és lelassítani a rák növekedését (9).

  • Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a Chaga-kiegészítők 60%-kal csökkentették a daganat méretét (10).
  • Egy laboratóriumi kísérlet során a Chaga kivonat megakadályozta a rák növekedését az emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg a tüdő, a mell, a prosztata és a vastagbél rákos sejtjeinél (11, 12, 13, 14).
  • A Chaga rákellenes hatása részben a magas antioxidáns tartalmának köszönhető, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól (15).

Csökkentheti a vércukorszintet

Számos állatkísérlet összefüggésbe hozta a Chagát a vércukorszint csökkentésével, ezért segíthet a cukorbetegség kezelésében (16, 17).

  • Egy cukorbeteg egereken végzett tanulmányban azt figyelték meg, hogy a Chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, akik nem kaptak Chaga gomba kiegészítést (18).
  • Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a Chaga-kiegészítők mindössze három hét alatt 31%-kal csökkentették a vércukorszintet (17). Hasonló eredményeket találtak más tanulmányokban is (19, 20).

Csökkentheti a koleszterinszintet

A Chaga kivonat javíthatja a koleszterinszintet is, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

  • Egy magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolchetes vizsgálatban a Chaga-kivonat csökkentette a „rossz” LDL-koleszterint, a teljes koleszterintet és a triglicerideket, miközben növelte az antioxidánsok szintjét (21).
  • Hasonló vizsgálatokban is megismételték az eredményeket, és megfigyelték, hogy amellett, hogy a Chaga csökkenti a „rossz” LDL-koleszterint, növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet (17, 18). Feltételezhetően a Chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinszintre gyakorolt hatásért.

Irodalom:

1. Shashkina, M.Y., Shashkin, P.N. & Sergeev, A.V. Chemical and medicobiological properties of chaga (review). Pharm Chem J 40, 560–568 (2006). https://doi.org/10.1007/s11094-006-0194-4

2. Cui Y, Kim DS, Park KC. Antioxidant effect of Inonotus obliquus. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 4;96(1-2):79-85. doi: 10.1016/j.jep.2004.08.037. PMID: 15588653.

4. Slavich GM. Understanding inflammation, its regulation, and relevance for health: a top scientific and public priority. Brain Behav Immun. 2015 Mar;45:13-4. doi: 10.1016/j.bbi.2014.10.012. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25449576; PMCID: PMC4361086.

5. Kim YR. Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus. Mycobiology. 2005 Sep;33(3):158-62. doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158. Epub 2005 Sep 30. PMID: 24049493; PMCID: PMC3774877.

6. Ko SK, Jin M, Pyo MY. Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024. Epub 2011 Jul 28. PMID: 21820502.

7. Se Young Choi, Sun Jin Hur, Chi Sun An, Yun Hui Jeon, Young Jun Jeoung, Jong Phil Bak, Beong Ou Lim, „Anti-Inflammatory Effects of Inonotus obliquus in Colitis Induced by Dextran Sodium Sulfate”, BioMed Research International, vol. 2010, Article ID 943516, 5 pages, 2010. https://doi.org/10.1155/2010/943516

8. Mishra SK, Kang JH, Kim DK, Oh SH, Kim MK. Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice. J Ethnopharmacol. 2012 Sep 28;143(2):524-32. doi: 10.1016/j.jep.2012.07.008. Epub 2012 Jul 20. PMID: 22819687.

9. Lee SH, Hwang HS, Yun JW. Antitumor activity of water extract of a mushroom, Inonotus obliquus, against HT-29 human colon cancer cells. Phytother Res. 2009 Dec;23(12):1784-9. doi: 10.1002/ptr.2836. PMID: 19367670.

10. Arata S, Watanabe J, Maeda M, Yamamoto M, Matsuhashi H, Mochizuki M, Kagami N, Honda K, Inagaki M. Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice. Heliyon. 2016 May 12;2(5):e00111. doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111. PMID: 27441282; PMCID: PMC4946216.

11. Youn MJ, Kim JK, Park SY, Kim Y, Kim SJ, Lee JS, Chai KY, Kim HJ, Cui MX, So HS, Kim KY, Park R. Chaga mushroom (Inonotus obliquus) induces G0/G1 arrest and apoptosis in human hepatoma HepG2 cells. World J Gastroenterol. 2008 Jan 28;14(4):511-7. doi: 10.3748/wjg.14.511. PMID: 18203281; PMCID: PMC2681140.

12. Lishuai Ma, Haixia Chen, Peng Dong, Xueming Lu. Anti-inflammatory and anticancer activities of extracts and compounds from the mushroom Inonotus obliquus. Food Chemistry, Volume 139, Issues 1–4, 2013, Pages 503-508.

13. Lee HS, Kim EJ, Kim SH. Ethanol extract of Innotus obliquus (Chaga mushroom) induces G1 cell cycle arrest in HT-29 human colon cancer cells. Nutr Res Pract. 2015 Apr;9(2):111-6. doi: 10.4162/nrp.2015.9.2.111. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25861415; PMCID: PMC4388940.

14. Chung MJ, Chung CK, Jeong Y, Ham SS. Anticancer activity of subfractions containing pure compounds of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) extract in human cancer cells and in Balbc/c mice bearing Sarcoma-180 cells. Nutr Res Pract. 2010 Jun;4(3):177-82. doi: 10.4162/nrp.2010.4.3.177. Epub 2010 Jun 29. PMID: 20607061; PMCID: PMC2895696.

15. Zhao F, Xia G, Chen L, Zhao J, Xie Z, Qiu F, Han G. Chemical constituents from Inonotus obliquus and their antitumor activities. J Nat Med. 2016 Oct;70(4):721-30. doi: 10.1007/s11418-016-1002-4. Epub 2016 May 14. PMID: 27180084.

16. Wang C, Chen Z, Pan Y, Gao X, Chen H. Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides-chromium (III) complex in type 2 diabetic mice and its sub-acute toxicity evaluation in normal mice. Food Chem Toxicol. 2017 Oct;108(Pt B):498-509. doi: 10.1016/j.fct.2017.01.007. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28087233.

17. Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, Xu ZH. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice. J Ethnopharmacol. 2008 Jun 19;118(1):7-13. doi: 10.1016/j.jep.2008.02.030. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18434051.

18. Wang J, Wang C, Li S, Li W, Yuan G, Pan Y, Chen H. Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides in streptozotocin-induced type 2 diabetic mice and potential mechanism via PI3K-Akt signal pathway. Biomed Pharmacother. 2017 Nov;95:1669-1677. doi: 10.1016/j.biopha.2017.09.104. Epub 2017 Oct 6. PMID: 28954386.

19. Cha, J.Y. & Jun, B.S. & Kim, J.W. & Park, S.H. & Lee, C.H. & Cho, Y.S.. (2006). Hypoglycemic effects of fermented chaga mushroom (Inonotus obliquus) in the diabetic Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rat. Food science and biotechnology. 15. 739-745.

20. Diao BZ, Jin WR, Yu XJ. Protective Effect of Polysaccharides from Inonotus obliquus on Streptozotocin-Induced Diabetic Symptoms and Their Potential Mechanisms in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:841496. doi: 10.1155/2014/841496. Epub 2014 Jun 30. PMID: 25093030; PMCID: PMC4100277.

21. L. Liang, Z. Zhang, W. Sun and Y. Wang, „Effect of the Inonotus Obliquus Polysaccharides on Blood Lipid Metabolism and Oxidative Stress of Rats Fed High-Fat Diet In Vivo,” 2009 2nd International Conference on Biomedical Engineering and Informatics, 2009, pp. 1-4, doi: 10.1109/BMEI.2009.5305591.

22. Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS. Isolation and characterization of a novel platelet aggregation inhibitory peptide from the medicinal mushroom, Inonotus obliquus. Peptides. 2006 Jun;27(6):1173-8. doi: 10.1016/j.peptides.2005.10.005. Epub 2005 Nov 11. PMID: 16289471.

Scroll to Top