Cordyceps: hernyógomba

A Cordyceps a Tibeti-fennsíkon őshonos gyógygomba. A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják fáradtság, betegség, vesebetegség és alacsony libidó kezelésére.

A Cordyceps-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők és termékek egyre népszerűbbé váltak számos egészségügyi előnyük miatt.

A több mint 400 felfedezett Cordyceps faja közül kettő került az egészségügyi kutatások középpontjába: a Cordyceps Sinensis és a Cordyceps Militaris.

 • Növelheti az edzés-teljesítményt
 • Segíthet az öregedésgátló folyamatokban
 • Segíthet a rák elleni küzdelemben
 • Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében
 • Támogathatja a szív egészségét
 • Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

Növelheti az edzés-teljesítményt

A Cordyceps fokozza az adenozin-trifoszfát (ATP) molekula termelését a szervezetben, amely elengedhetetlen az izmok energiaellátásához. Ez javíthatja a szervezet oxigénfelhasználását, különösen edzés közben (1, 2).

 • Egy tanulmányban a kutatók 30 egészséges, idős, kerékpározó felnőtt állóképességére gyakorolt hatását tesztelték. A résztvevők hat héten keresztül kaptak napi 3 gramm szintetikus Cordyceps törzset, a CS-4-et, vagy placebót. A vizsgálat végére a VO2 max 7%-kal nőtt a CS-4-et szedő résztvevőknél, míg a placebót kapó résztvevők nem mutattak változást (3). A VO2 max egy edzettségi szint meghatározására szolgáló mérés (4).
 • Egy hasonló vizsgálatban 20 egészséges idősebb felnőtt kapott 1 gramm CS-4-et vagy placebót 12 hétig (5).
 • Míg a kutatók egyik csoportban sem találtak változást a VO2 max értékében, a CS-4-et kapó résztvevők javították az edzésteljesítmény egyéb mutatóit.
 • Egy tanulmány azt is tesztelte, hogy a Cordyceps-tartalmú gombakeverék milyen hatással van a fiatalabb felnőttek edzésteljesítményére (6). Három hét után a résztvevők VO2 max értéke 11%-kal nőtt a placebóhoz képest.
 • A jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy a Cordyceps nem javítja jelentősen az edzésteljesítményt már edzett sportolóknál (7, 8).

Segíthet az öregedésgátló folyamatokban

Az idősek hagyományosan Cordyceps-t használnak a fáradtság csökkentésére, valamint az erő és a szexuális vágy fokozására. A Cordyceps antioxidáns-tartalma adhat magyarázatot az öregedésgátló képességére (9). Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével küzdenek a sejtkárosodás ellen, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a betegségekhez és az öregedéshez (13, 14, 15).

 • Számos tanulmány kimutatta, hogy a Cordyceps növeli az antioxidánsokat az idős egerekben, segítve a memória és a szexuális funkció javítását (10, 11, 12).
 • Egy tanulmány kimutatta, hogy a Cordyceps-szel kezelt egerek több hónappal tovább éltek, mint a placebót kapó egerek (16).
 • Egy másik tanulmány megállapította, hogy a Cordyceps meghosszabbította a gyümölcslegyek életét, tovább erősítve azt a hiedelmet, hogy öregedésgátló hatásai vannak (17). Nem ismert azonban, hogy a Cordycepsnek ugyanazok az öregedésgátló előnyei vannak-e az emberekben.

Segíthet a rák elleni küzdelemben

A Cordyceps azon képessége, hogy lassítsa a daganatok növekedését, jelentős érdeklődést váltott ki az elmúlt években. A kutatók úgy vélik, hogy a gombák többféleképpen fejthetnek ki daganatellenes hatást.

 • Laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a Cordyceps számos emberi rákos sejt növekedését gátolja, beleértve a tüdő-, vastagbél-, bőr- és májrákokat (18, 19, 20, 21).
 • Egereken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Cordycepsnek daganatellenes hatása van limfómára, melanomára és tüdőrákra (22, 23, 24, 25).
 • A Cordyceps a rákterápia számos formájával összefüggő mellékhatásokat is visszafordíthatja. Ezen mellékhatások egyike a leukopénia. Nem tévesztendő össze a rákos leukémiával, a leukopénia olyan állapot, amelyben a fehérvérsejtek (leukociták) száma csökken, ami csökkenti a szervezet védekezőképességét és növeli a fertőzés kockázatát (26). Egy tanulmány a Cordyceps hatásait tesztelte egereken, akiknél leukopénia alakult ki a sugárkezelés és a Taxol nevű kemoterápiás gyógyszerrel végzett kezelések után (27). Érdekes módon a Cordyceps visszafordította a leukopéniát. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gombák segíthetnek csökkenteni egyes rákkezelésekkel kapcsolatos szövődményeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat állatokon és laborokban végezték, nem embereken. A Cordycepsznek a leukopéniára és a daganatnövekedésre gyakorolt hatása emberekben nem ismert, ezért az egészségügyi szakértők jelenleg nem tudnak megalapozott következtetéseket levonni.

Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

A Cordyceps egy speciális cukrot tartalmaz, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében. A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a szervezet nem termel inzulin hormont, vagy nem reagál az inzulinra. Az inzulin feladata, hogy vérből a sejtek energiatermeléséhez szükséges cukrot (glükóz) a sejtekbe szállítsa. Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem reagál jól az inzulinra, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben marad. Idővel a túl sok glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ezért a cukorbetegek számára fontos, hogy vércukorszintjüket megfelelően szabályozzák.

 • A Cordyceps az inzulin hatását utánozva egészséges tartományon belül tarthatja a vércukorszintet.
 • Számos, cukorbeteg egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Cordyceps csökkenti a vércukorszintet (28, 29, 30).
 • Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a vesebetegség ellen is védelmet nyújthatnak, amely a cukorbetegség gyakori szövődménye. A 22 tanulmány áttekintése során, amelyben 1746 krónikus vesebetegségben szenvedő ember vett részt, a Cordyceps-kiegészítőket szedőknek javult a veseműködése (31). Ezek az eredmények azonban nem perdöntőek. A tudományos cikkek szerzői leszögezték, hogy sok tanulmány rossz minőségű volt. Ezért nem lehetett következtetéseket levonni a Cordyceps veseműködésre gyakorolt hatásairól krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél.

Támogathatja a szív egészségét

Ahogy a Cordyceps szív egészségére gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások megjelennek, a gombák előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak. Valójában a Cordycepsz gombát Kínában már jóváhagyták az aritmia kezelésére, amely állapotban a szívverés túl lassú, túl gyors vagy szabálytalan (32).

 • Egy tanulmányban kimutatták, hogy a Cordyceps jelentősen csökkentette a szívsérüléseket krónikus vesebetegségben szenvedő patkányokban. Úgy gondolják, hogy a krónikus vesebetegségből eredő szívsérülések növelik a szívelégtelenség kockázatát, ezért ezeknek a sérüléseknek a csökkentése segíthet elkerülni ezt az eseményt (33). A kutatók ezeket az eredményeket a Cordyceps adenozin tartalmának tulajdonították. Az adenozin egy természetben előforduló vegyület, amelynek szívvédő hatása van (34).
 • A Cordyceps jótékony hatással lehet a koleszterinszintre is. Állatkísérletekben már kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet (35, 36, 37). Az LDL növelheti a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy koleszterin felhalmozódásához vezet az artériákban.
 • Hasonlóképpen kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a trigliceridszintet egerekben (35). A trigliceridek a vérben található zsírok egy fajtája. A magas szint a szívbetegségek nagyobb kockázatához kapcsolódik (38).
 • Sajnos még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a Cordyceps jótékony hatással van-e az emberi szív egészségére.

Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A Cordycepsről azt mondják, hogy segít leküzdeni a gyulladást a szervezetben. A túl sok gyulladás olyan betegségekhez vezethet, mint a szívbetegség és a rák. A kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi sejtek Cordycepsszel érintkeznek, a szervezetben a gyulladást fokozó speciális fehérjék elnyomódnak (39, 40, 41, 42).

 • Ezeknek a lehetséges hatásoknak köszönhetően a kutatók úgy vélik, hogy Cordyceps a gyulladáscsökkentésben kiegészítőként vagy gyógyszerként szolgálhat (42).
 • A Cordycepszről kimutatták, hogy csökkenti az egerek légutak gyulladását, így az asztma potenciális terápiája lehet. Úgy tűnik azonban, hogy a gombák kevésbé hatékonyak, mint az általánosan felírt gyógyszerek, amelyeket a gyulladt testrészek enyhítésére használnak (43).
 • A Cordyceps helyileg is alkalmazható. Egy tanulmány megállapította, hogy egereken helyileg alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást, tovább bizonyítva gyulladáscsökkentő tulajdonságait (44).
 • A Cordyceps potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságait még nem figyelték meg emberekben.

Irodalom:

1: Xu YF. Effect of Polysaccharide from Cordyceps militaris (Ascomycetes) on Physical Fatigue Induced by Forced Swimming. Int J Med Mushrooms. 2016;18(12):1083-1092. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i12.30. PMID: 28094746.

2: https://www.jstage.jst.go.jp/article/jspfsm/55/Supplement/55_S145/_pdf/-char/en

3: Yi, X., Xi-zhen, H. & Jia-shi, Z. Randomized double-blind placebo-controlled clinical trial and assessment of fermentation product of Cordyceps sinensis (Cs-4) in enhancing aerobic capacity and respiratory function of the healthy elderly volunteers. Chin. J. Integr. Med. 10, 187–192 (2004). https://doi.org/10.1007/BF02836405

4: Hawkins MN, Raven PB, Snell PG, Stray-Gundersen J, Levine BD. Maximal oxygen uptake as a parametric measure of cardiorespiratory capacity. Med Sci Sports Exerc. 2007 Jan;39(1):103-7. doi: 10.1249/01.mss.0000241641.75101.64. Erratum in: Med Sci Sports Exerc. 2007 Mar;39(3):574. PMID: 17218891.

5: Chen S, Li Z, Krochmal R, Abrazado M, Kim W, Cooper CB. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2010 May;16(5):585-90. doi: 10.1089/acm.2009.0226. PMID: 20804368; PMCID: PMC3110835.

6: Hirsch KR, Smith-Ryan AE, Roelofs EJ, Trexler ET, Mock MG. Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. J Diet Suppl. 2017 Jan 2;14(1):42-53. doi: 10.1080/19390211.2016.1203386. Epub 2016 Jul 13. PMID: 27408987; PMCID: PMC5236007.

7: Parcell AC, Smith JM, Schulthies SS, Myrer JW, Fellingham G. Cordyceps Sinensis (CordyMax Cs-4) supplementation does not improve endurance exercise performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Apr;14(2):236-42. doi: 10.1123/ijsnem.14.2.236. PMID: 15118196.

9: Vasiljevic JD, Zivkovic LP, Cabarkapa AM, Bajic VP, Djelic NJ, Spremo-Potparevic BM. Cordyceps sinensis: Genotoxic Potential in Human Peripheral Blood Cells and Antigenotoxic Properties Against Hydrogen Peroxide by Comet Assay. Altern Ther Health Med. 2016 Jun;22 Suppl 2:24-31. PMID: 27433838.

10: Ji DB, Ye J, Li CL, Wang YH, Zhao J, Cai SQ. Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract. Phytother Res. 2009 Jan;23(1):116-22. doi: 10.1002/ptr.2576. PMID: 18803231.

11: Li XT, Li HC, Li CB, Dou DQ, Gao MB. Protective effects on mitochondria and anti-aging activity of polysaccharides from cultivated fruiting bodies of Cordyceps militaris. Am J Chin Med. 2010;38(6):1093-106. doi: 10.1142/S0192415X10008494. PMID: 21061463.

12: Xiao JH, Xiao DM, Chen DX, Xiao Y, Liang ZQ, Zhong JJ. Polysaccharides from the Medicinal Mushroom Cordyceps taii Show Antioxidant and Immunoenhancing Activities in a D-Galactose-Induced Aging Mouse Model. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:273435. doi: 10.1155/2012/273435. Epub 2012 Mar 29. PMID: 22536281; PMCID: PMC3321445.

13: Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010 Jul;4(8):118-26. doi: 10.4103/0973-7847.70902. PMID: 22228951; PMCID: PMC3249911.

14: Singh R, Devi S, Gollen R. Role of free radical in atherosclerosis, diabetes and dyslipidaemia: larger-than-life. Diabetes Metab Res Rev. 2015 Feb;31(2):113-26. doi: 10.1002/dmrr.2558. PMID: 24845883.

15: Kruger C, Burke SJ, Collier JJ, Nguyen TT, Salbaum JM, Stadler K. Lipid peroxidation regulates podocyte migration and cytoskeletal structure through redox sensitive RhoA signaling. Redox Biol. 2018 Jun;16:248-254. doi: 10.1016/j.redox.2018.02.024. Epub 2018 Mar 6. PMID: 29547847; PMCID: PMC5854917.

16: https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.25.1_supplement.599.1

17: Zou Y, Liu Y, Ruan M, Feng X, Wang J, Chu Z, Zhang Z. Cordyceps sinensis oral liquid prolongs the lifespan of the fruit fly, Drosophila melanogaster, by inhibiting oxidative stress. Int J Mol Med. 2015 Oct;36(4):939-46. doi: 10.3892/ijmm.2015.2296. Epub 2015 Jul 30. PMID: 26239097; PMCID: PMC4564082.

18: Bizarro A, Ferreira IC, Soković M, van Griensven LJ, Sousa D, Vasconcelos MH, Lima RT. Cordyceps militaris (L.) Link Fruiting Body Reduces the Growth of a Non-Small Cell Lung Cancer Cell Line by Increasing Cellular Levels of p53 and p21. Molecules. 2015 Jul 31;20(8):13927-40. doi: 10.3390/molecules200813927. PMID: 26263965; PMCID: PMC6332316.

19: Lee HH, Lee S, Lee K, Shin YS, Kang H, Cho H. Anti-cancer effect of Cordyceps militaris in human colorectal carcinoma RKO cells via cell cycle arrest and mitochondrial apoptosis. Daru. 2015 Jul 4;23(1):35. doi: 10.1186/s40199-015-0117-6. PMID: 26141646; PMCID: PMC4491205.

20: Lee HH, Lee S, Lee K, Shin YS, Kang H, Cho H. Anti-cancer effect of Cordyceps militaris in human colorectal carcinoma RKO cells via cell cycle arrest and mitochondrial apoptosis. Daru. 2015 Jul 4;23(1):35. doi: 10.1186/s40199-015-0117-6. PMID: 26141646; PMCID: PMC4491205.

21: Lee S, Lee HH, Kim J, Jung J, Moon A, Jeong CS, Kang H, Cho H. Anti-tumor effect of Cordyceps militaris in HCV-infected human hepatocarcinoma 7.5 cells. J Microbiol. 2015 Jul;53(7):468-74. doi: 10.1007/s12275-015-5198-x. Epub 2015 Jun 27. PMID: 26115996.

22: Ng TB, Wang HX. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. J Pharm Pharmacol. 2005 Dec;57(12):1509-19. doi: 10.1211/jpp.57.12.0001. PMID: 16354395.

23: Yamaguchi N, Yoshida J, Ren LJ, Chen H, Miyazawa Y, Fujii Y, Huang YX, Takamura S, Suzuki S, Koshimura S, et al. Augmentation of various immune reactivities of tumor-bearing hosts with an extract of Cordyceps sinensis. Biotherapy. 1990;2(3):199-205. doi: 10.1007/BF02173520. PMID: 2206772.

24: Wu JY, Zhang QX, Leung PH. Inhibitory effects of ethyl acetate extract of Cordyceps sinensis mycelium on various cancer cells in culture and B16 melanoma in C57BL/6 mice. Phytomedicine. 2007 Jan;14(1):43-9. doi: 10.1016/j.phymed.2005.11.005. Epub 2006 Jan 19. PMID: 16423520.

25: Nakamura K, Yamaguchi Y, Kagota S, Kwon YM, Shinozuka K, Kunitomo M. Inhibitory effect of Cordyceps sinensis on spontaneous liver metastasis of Lewis lung carcinoma and B16 melanoma cells in syngeneic mice. Jpn J Pharmacol. 1999 Mar;79(3):335-41. doi: 10.1254/jjp.79.335. PMID: 10230862.

26: Honda T, Uehara T, Matsumoto G, Arai S, Sugano M. Neutrophil left shift and white blood cell count as markers of bacterial infection. Clin Chim Acta. 2016 Jun 1;457:46-53. doi: 10.1016/j.cca.2016.03.017. Epub 2016 Mar 28. PMID: 27034055.

27: Liu WC, Chuang WL, Tsai ML, Hong JH, McBride WH, Chiang CS. Cordyceps sinensis health supplement enhances recovery from taxol-induced leukopenia. Exp Biol Med (Maywood). 2008 Apr;233(4):447-55. doi: 10.3181/0708-RM-230. PMID: 18367634; PMCID: PMC2775070.

28: Lo HC, Tu ST, Lin KC, Lin SC. The anti-hyperglycemic activity of the fruiting body of Cordyceps in diabetic rats induced by nicotinamide and streptozotocin. Life Sci. 2004 Apr 23;74(23):2897-908. doi: 10.1016/j.lfs.2003.11.003. PMID: 15050427.

29: Liu C, Song J, Teng M, Zheng X, Li X, Tian Y, Pan M, Li Y, Lee RJ, Wang D. Antidiabetic and Antinephritic Activities of Aqueous Extract of Cordyceps militaris Fruit Body in Diet-Streptozotocin-Induced Diabetic Sprague Dawley Rats. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:9685257. doi: 10.1155/2016/9685257. Epub 2016 May 4. PMID: 27274781; PMCID: PMC4870376.

30: Yu SH, Chen SY, Li WS, Dubey NK, Chen WH, Chuu JJ, Leu SJ, Deng WP. Hypoglycemic Activity through a Novel Combination of Fruiting Body and Mycelia of Cordyceps militaris in High-Fat Diet-Induced Type 2 Diabetes Mellitus Mice. J Diabetes Res. 2015;2015:723190. doi: 10.1155/2015/723190. Epub 2015 Jul 16. Erratum in: J Diabetes Res. 2017;2017:7947401. PMID: 26258146; PMCID: PMC4519550.

31: Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS. Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD008353. doi: 10.1002/14651858.CD008353.pub2. PMID: 25519252.

32: Lin B, Li S. Cordyceps as an Herbal Drug. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 5. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/

33: Liu X, Zhong F, Tang XL, Lian FL, Zhou Q, Guo SM, Liu JF, Sun P, Hao X, Lu Y, Wang WM, Chen N, Zhang NX. Cordyceps sinensis protects against liver and heart injuries in a rat model of chronic kidney disease: a metabolomic analysis. Acta Pharmacol Sin. 2014 May;35(5):697-706. doi: 10.1038/aps.2013.186. Epub 2014 Mar 17. PMID: 24632844; PMCID: PMC4814030.

34: Yan XF, Zhang ZM, Yao HY, Guan Y, Zhu JP, Zhang LH, Jia YL, Wang RW. Cardiovascular protection and antioxidant activity of the extracts from the mycelia of Cordyceps sinensis act partially via adenosine receptors. Phytother Res. 2013 Nov;27(11):1597-604. doi: 10.1002/ptr.4899. Epub 2012 Nov 28. PMID: 23192916.

35: Gao J, Lian ZQ, Zhu P, Zhu HB. Lipid-lowering effect of cordycepin (3′-deoxyadenosine) from Cordyceps militaris on hyperlipidemic hamsters and rats. Yao Xue Xue Bao. 2011 Jun;46(6):669-76. PMID: 21882527.

36: Guo P, Kai Q, Gao J, Lian ZQ, Wu CM, Wu CA, Zhu HB. Cordycepin prevents hyperlipidemia in hamsters fed a high-fat diet via activation of AMP-activated protein kinase. J Pharmacol Sci. 2010;113(4):395-403. doi: 10.1254/jphs.10041fp. PMID: 20724804.

37: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/26/1/26_1_84/_article

38: Nordestgaard BG. Triglyceride-Rich Lipoproteins and Atherosclerotic Cardiovascular Disease: New Insights From Epidemiology, Genetics, and Biology. Circ Res. 2016 Feb 19;118(4):547-63. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306249. PMID: 26892957.

39: Kuo YC, Tsai WJ, Shiao MS, Chen CF, Lin CY. Cordyceps sinensis as an immunomodulatory agent. Am J Chin Med. 1996;24(2):111-25. doi: 10.1142/S0192415X96000165. PMID: 8874668.

40: Kim KM, Kwon YG, Chung HT, Yun YG, Pae HO, Han JA, Ha KS, Kim TW, Kim YM. Methanol extract of Cordyceps pruinosa inhibits in vitro and in vivo inflammatory mediators by suppressing NF-kappaB activation. Toxicol Appl Pharmacol. 2003 Jul 1;190(1):1-8. doi: 10.1016/s0041-008x(03)00152-2. PMID: 12831777.

41: Weng SC, Chou CJ, Lin LC, Tsai WJ, Kuo YC. Immunomodulatory functions of extracts from the Chinese medicinal fungus Cordyceps cicadae. J Ethnopharmacol. 2002 Nov;83(1-2):79-85. doi: 10.1016/s0378-8741(02)00212-x. PMID: 12413710.

42: Park SY, Jung SJ, Ha KC, Sin HS, Jang SH, Chae HJ, Chae SW. Anti-inflammatory effects of Cordyceps mycelium (Paecilomyces hepiali, CBG-CS-2) in Raw264.7 murine macrophages. Orient Pharm Exp Med. 2015;15(1):7-12. doi: 10.1007/s13596-014-0173-3. Epub 2014 Dec 5. PMID: 25814919; PMCID: PMC4371127.

43: Hsu CH, Sun HL, Sheu JN, Ku MS, Hu CM, Chan Y, Lue KH. Effects of the immunomodulatory agent Cordyceps militaris on airway inflammation in a mouse asthma model. Pediatr Neonatol. 2008 Oct;49(5):171-8. doi: 10.1016/S1875-9572(09)60004-8. PMID: 19133568.

44: Won SY, Park EH. Anti-inflammatory and related pharmacological activities of cultured mycelia and fruiting bodies of Cordyceps militaris. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 15;96(3):555-61. doi: 10.1016/j.jep.2004.10.009. Epub 2004 Dec 10. PMID: 15619578.

45: Wu TN, Yang KC, Wang CM, Lai JS, Ko KN, Chang PY, Liou SH. Lead poisoning caused by contaminated Cordyceps, a Chinese herbal medicine: two case reports. Sci Total Environ. 1996 Apr 5;182(1-3):193-5. doi: 10.1016/0048-9697(96)05054-1. PMID: 8854946.

Scroll to Top