Ginseng: ázsiai ginszeng növény

Ginseng növényt évszázadok óta használják a kínai orvoslásbanm ahol általában antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt méltatják. Segíthet szabályozni a vércukorszintet is, és jótékony hatással lehet egyes rákos megbetegedések kezelésére. Sőt, a Ginseng erősítheti az immunrendszert, javíthatja az agyműködést, leküzdheti a fáradtságot és javíthatja a merevedési zavar tüneteit is.

Ezt a lassan növekvő, rövid, vaskos gyökerű növényt háromféleképpen lehet besorolni, attól függően, hogy mennyi ideig termesztik: friss, fehér vagy vörös. A friss Ginsenget 4 év előtt, míg a fehér Ginsenget 4-6 év között, a vörös Ginsenget pedig 6 vagy több év után szüretelik be.

A Ginsengnek számos fajtája létezik, a legnépszerűbbek az amerikai Ginseng (Panax Quinquefolius) és az ázsiai Ginseng (Panax Ginseng). Az amerikai és az ázsiai Ginseng hatóanyag-koncentrációja és a szervezetre gyakorolt hatása eltérő. Úgy tartják, az amerikai Ginseng lazítóbb hatású, míg az ázsiai fajta élénkítőbb hatású (1, 2).

A Ginseng hatóanyagai a ginzenozidok és a gintonin, amely vegyületek kiegészítik egymást (3). Hagyományosan a Ginseng gyökerét teaként fogyasztják. A Ginseng levele és szára különösen gazdag a ginzenozidokban.

 • A Ginsengről kimutatták, hogy segíthet a gyulladások csökkentésében és segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől.
 • A Ginsengben lévő ginzenozidok szabályozzák gyulladást, antioxidáns védelmet biztosítanak és fenntartják a sejtek egészségét, ami segíthet csökkenteni bizonyos rákfajták kockázatát.
 • A Ginsengről kimutatták, hogy jótékony hatással van a mentális funkciókra, támogatja a nyugalmat és javítja a hangulatot mind az egészséges emberekben, mind az Alzheimer-kórban szenvedőknél.
 • A Ginseng javíthatja a merevedési zavarok tüneteit azáltal, hogy csökkenti a szövetek oxidatív stresszét és a fokozza a vérbőséget a pénisz izmaiban.
 • A Ginseng erősítheti a daganatos betegek immunrendszerét, sőt, még bizonyos védőoltások hatását is fokozhatja.
 • A Ginseng segíthet a fáradtság leküzdésében és fokozhatja a fizikai állóképességet azáltal, hogy csökkenti a sejtek oxidatív károsodását és növeli az energiatermelést.
 • A Ginseng elősegítheti az inzulintermelés fokozását, fokozva a sejtek vércukorfelvételét és biztosítva az antioxidáns védelmet.

Erőteljes antioxidáns, amely csökkentheti a gyulladást

A Ginseng jótékony antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik (4).

 • Néhány laboratóriumban végzett tanulmány kimutatta, hogy a Ginseng-kivonatok és a ginzenozid vegyületek gátolhatják a gyulladást és növelhetik a sejtek antioxidáns kapacitását (5, 6).
 • Egy laboratóriumban végzett vizsgálat például azt találta, hogy a koreai vörös Ginseng kivonat csökkentette a gyulladást, és javította az antioxidáns aktivitást ekcémás emberi bőrsejtekben(7).
 • A klinikai vizsgálatok eredményei is ígéretesek. Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy milyen hatásai vannak annak, ha 18 fiatal férfi sportoló hét napon keresztül naponta háromszor 2 gramm koreai vörös Ginseng kivonatot szed be. Ezután a férfiaknál bizonyos gyulladásos mutatók szintjét tesztelték egy terhelési teszt elvégzése után. Ezek a szintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak, mint a placebo-csoportban, és a tesztelés után akár 72 óráig is fennálltak (8). Meg kell azonban jegyezni, hogy a placebo csoport más gyógynövényt kapott, ezért ezeket az eredményeket óvatosan kell kezelni, így további vizsgálatokra van szükség.
 • Egy nagyobb tanulmányban 71 posztmenopauzás nőt vizsgáltak, akik napi 3 gramm vörös Ginsenget vagy placebót szedtek 12 héten keresztül. A vizsgálat végén megmérték az antioxidáns aktivitást és az oxidatív stressz markereket. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vörös Ginseng segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt az antioxidáns enzimek aktivitásának növelésével (9).

Előnyös lehet az agyműködésre

A Ginseng segíthet javítani az agyi funkciókat, például a memóriát, a viselkedést és a hangulatot (10, 11).

 • Egyes laborban és állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a Ginseng összetevői, például a ginzenozidok és a K-vegyület megvédhetik az agyat a szabad gyökök okozta károsodásoktól (12, 13, 14).
 • Egy tanulmányban 30 egészséges embert vizsgáltak, akik négy héten keresztül naponta 200 mg Panax Ginsenget fogyasztottak. A vizsgálat végén a mentális egészség, a társas kapcsolatok és a hangulat javulását mutatták ki. Ezek az előnyök azonban 8 hét után megszűntek, ami arra utal, hogy a Ginseng hatása hosszabb használat mellett csökkenhet (15).
 • Egy másik tanulmány azt vizsgálta, hogy 200 vagy 400 mg Panax Ginseng egyszeri adagja hogyan befolyásolta a mentális teljesítményt, a mentális fáradtságot és a vércukorszintet 30 egészséges felnőttnél, egy 10 perces mentális teszt előtt és után. A 200 mg-os dózis a 400 mg-os dózissal szemben hatékonyabban javította a mentális teljesítményt és a fáradtságot (16). Erre azt lehet a magyarázat, hogy a Ginseng fokozta a sejtek vércukorfelvételét, ami javította a teljesítményt és csökkentette a mentális fáradtságot. Mégsem világos, hogy az alacsonyabb dózis miért volt hatékonyabb, mint a magasabb.
 • Egy harmadik tanulmány kimutatta, hogy napi 400 mg Panax Ginseng nyolc napon keresztül történő bevétele javította a nyugalmat és a matematikai készségeket (17).
 • Mi több, más tanulmányok pozitív hatásokat találtak az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyműködésére és viselkedésére (18, 19, 20).

Javíthatja a merevedési zavart

A kutatások kimutatták, hogy a Ginseng jótékony lehet a férfiak merevedési zavarának kezelésében (21, 22). Úgy tűnik, a benne lévő vegyületek védelmet nyújthatnak az oxidatív stressz ellen a pénisz vérereiben és szöveteiben, és hozzájárulhatnak a normál szexuális működés helyreállításához (23, 24).

 • Ezenkívül a vizsgálatok kimutatták, hogy a Ginseng elősegítheti a nitrogén-monoxid termelődését, amely vegyület javítja a pénisz izomlazulását és fokozza a vérkeringést (24, 25).
 • Egy tanulmány kimutatta, hogy a koreai vörös Ginsenggel kezelt férfiaknál 60%-kal javultak az merevedési tünetek, szemben a gyógyszeres kezelés 30%-os javulásával (26).
 • Sőt, egy másik tanulmány kimutatta, hogy 86 merevedési zavarban szenvedő férfi erekciós funkciója és általános elégedettsége jelentősen javult, miután 1000 mg öreg Ginseng kivonatot vettek 8 hétig (27). Azonban további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le a Ginseng merevedési problémákra gyakorolt hatásairól (24).

Erősítheti az immunrendszert

A Ginseng erősítheti az immunrendszert.

 • Néhány tanulmány a műtéten vagy kemoterápiás kezelésen átesett rákos betegek immunrendszerére gyakorolt hatásra összpontosított. Egy klinikai vizsgálatban 39 embert dokumentáltak, akik gyomorrák miatti műtét után lábadoztak, és két éven keresztül napi 5400 mg Ginsenggel kezelték őket. Jelentősen javultak az immunfunkciók, és ritkábban jelentkeztek a kiújulással együtt járó tünetek (28).
 • Egy másik tanulmány a vörös Ginseng kivonat immunrendszeri paraméterekre gyakorolt hatását vizsgálta előrehaladott gyomorrákban szenvedő betegeknél, akik műtét utáni kemoterápián estek át. Három hónap elteltével a vörös Ginseng kivonatot szedők jobb immunrendszeri értékekkel rendelkeztek, mint a kontroll- vagy a placebócsoport tagjai (29).
 • Ezenkívül egy tanulmány azt valószínűsítette, hogy a Ginsenget szedők akár 35%-kal nagyobb eséllyel élhetnek betegségmentesen öt évig a gyógyító műtét után, és akár 38%-kal magasabb a túlélési arányuk, mint azok, akik nem szednek Ginsenget (30).
 • Úgy tűnik, a Ginseng-kivonat fokozhatja az olyan betegségek elleni védőoltások hatását, mint az influenza (31). Annak ellenére, hogy ezek a tanulmányok javulást mutatnak a rákos betegek immunrend-vér-paramétereiben, további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy a Ginseng hatékonyan növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást egészséges emberekben (32).

Lehetséges előnyökkel járhat a rák ellen

A Ginseng segíthet bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében (33). A gyógynövényben található ginzenozidokról kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást és antioxidáns védelmet nyújtanak (34, 35).

 • A sejtciklus az a folyamat, amelynek során a sejtek normálisan növekednek és osztódnak. A ginzenozidok előnyösek lehetnek azáltal, hogy megakadályozzák a rendellenes sejtszaporulatot és sejtburjánzást (34, 35).
 • Számos tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a Ginsenget szedőknél 16%-kal alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata (35). Ezenkívül egy megfigyeléses tanulmány azt feltételezte, hogy a Ginsenget szedő embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki bizonyos típusú rák, például ajak-, száj-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, máj- és tüdőrák, mint azoknál, akik nem szedik (36).
 • A Ginseng segíthet a kemoterápiában részesülő betegek egészségének javításában, csökkentheti a mellékhatásokat és fokozhatja egyes kezelési gyógyszerek hatását (34). Noha a Ginseng rákmegelőzésben betöltött szerepéről szóló tanulmányok bizonyos előnyöket mutatnak, továbbra sem meggyőzőek (37).

Küzdhet a fáradtság ellen és növelheti az energiaszintet

Kimutatták, hogy a Ginseng segít leküzdeni a fáradtságot és növeli az energiát. Különféle állatkísérletek összefüggésbe hozták a Ginseng egyes összetevőit, például a poliszacharidokat és az oligopeptideket, alacsonyabb oxidatív stresszel és magasabb energiatermeléssel a sejtekben, ami segíthet a fáradtság leküzdésében (38, 39, 40).

 • Egy négyhetes tanulmány 90 krónikus fáradtságban szenvedő embernek tárta fel 1 vagy 2 gramm Panax Ginseng vagy placebo hatását. A placebót szedő csoporthoz képest a Panax Ginsenget kapók kevésbé tapasztaltak fizikai és szellemi fáradtságot, valamint csökkent a szervezetükben az oxidatív stressz (41).
 • Egy másik tanulmányban 364 rákos túlélőnél vizsgálták a fáradtságot. A résztvevők 2000 mg amerikai Ginsenget vagy placebót kaptak. Nyolc hét elteltével a Ginseng-csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt a fáradtság szintje, mint a placebo-csoportban (42).
 • Több mint 155 tanulmány áttekintése azt valószínűsíti, hogy a Ginseng-kiegészítők nemcsak a fáradtság csökkentésében, hanem a fizikai aktivitás fokozásában is segíthetnek (43).

Csökkentheti a vércukorszintet

Úgy tűnik, hogy a Ginseng jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására mind cukorbetegeknél, mind egészséges emberekben (44, 45).

 • Az amerikai és ázsiai Ginsengről kimutatták, hogy javítja a hasnyálmirigy-sejtek működését, fokozza az inzulintermelést és fokozza a vércukorfelvételt a szövetekben (44).
 • Ezenkívül a vizsgálatok azt mutatják, hogy a Ginseng kivonatok antioxidáns védelmet nyújtanak, amely csökkenti a szabad gyököket a cukorbetegek sejtjeiben (44).
 • Egy tanulmány 6 gramm koreai vörös Ginseng hatását értékelte 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél a szokásos gyógyszerekkel vagy diétával együtt. Érdekes módon a 12 hetes vizsgálat során a résztvevők jó vércukorszintet tudtak fenntartani. Emellett 11%-kal csökkent a vércukorszintjük, 38%-kal csökkent az éhgyomri inzulinszintjük és 33%-kal nőtt az inzulinérzékenységük (46).
 • Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az amerikai Ginseng 10 egészséges ember vércukorszintjét javította, miután elvégezték náluk az ún. cukros ital tesztet (47).
 • Úgy tűnik, hogy az erjesztett vörös Ginseng még hatékonyabb lehet a vércukorszint szabályozásában. A fermentált Ginsenget élő baktériumok segítségével állítják elő, amelyek a ginzenozidokat könnyebben felszívódó és hatásosabb formává alakítják (48). Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy napi 2,7 gramm fermentált vörös Ginseng bevétele hatékonyan csökkentette a vércukorszintet és növelte az inzulinszintet, összehasonlítva a placebóval (49).

Irodalom:

1. Park EY, Kim MH, Kim EH, Lee EK, Park IS, Yang DC, Jun HS. Efficacy comparison of Korean ginseng and American ginseng on body temperature and metabolic parameters. Am J Chin Med. 2014;42(1):173-87. doi: 10.1142/S0192415X14500128. PMID: 24467543.

2. Kim DH. Chemical Diversity of Panax ginseng, Panax quinquifolium, and Panax notoginseng. J Ginseng Res. 2012 Jan;36(1):1-15. doi: 10.5142/jgr.2012.36.1.1. PMID: 23717099; PMCID: PMC3659563.

3. Im DS, Nah SY. Yin and Yang of ginseng pharmacology: ginsenosides vs gintonin. Acta Pharmacol Sin. 2013 Nov;34(11):1367-73. doi: 10.1038/aps.2013.100. Epub 2013 Oct 14. PMID: 24122014; PMCID: PMC3818586.

4. Park BG, Jung HJ, Cho YW, Lim HW, Lim CJ. Potentiation of antioxidative and anti-inflammatory properties of cultured wild ginseng root extract through probiotic fermentation. J Pharm Pharmacol. 2013 Mar;65(3):457-64. doi: 10.1111/jphp.12004. Epub 2012 Dec 6. PMID: 23356855.

5. Lee DC, Lau AS. Effects of Panax ginseng on tumor necrosis factor-α-mediated inflammation: a mini-review. Molecules. 2011 Mar 30;16(4):2802-16. doi: 10.3390/molecules16042802. PMID: 21455094; PMCID: PMC6260618.

6. Dong GZ, Jang EJ, Kang SH, Cho IJ, Park SD, Kim SC, Kim YW. Red ginseng abrogates oxidative stress via mitochondria protection mediated by LKB1-AMPK pathway. BMC Complement Altern Med. 2013 Mar 18;13:64. doi: 10.1186/1472-6882-13-64. PMID: 23506615; PMCID: PMC3635924.

7. Hong CE, Lyu SY. Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Korean Red Ginseng Extract in Human Keratinocytes. Immune Netw. 2011 Feb;11(1):42-9. doi: 10.4110/in.2011.11.1.42. Epub 2011 Feb 28. PMID: 21494373; PMCID: PMC3072674.

8. Jung HL, Kwak HE, Kim SS, Kim YC, Lee CD, Byurn HK, Kang HY. Effects of Panax ginseng supplementation on muscle damage and inflammation after uphill treadmill running in humans. Am J Chin Med. 2011;39(3):441-50. doi: 10.1142/S0192415X11008944. PMID: 21598413.

9. Seo SK, Hong Y, Yun BH, Chon SJ, Jung YS, Park JH, Cho S, Choi YS, Lee BS. Antioxidative effects of Korean red ginseng in postmenopausal women: a double-blind randomized controlled trial. J Ethnopharmacol. 2014 Jul 3;154(3):753-7. doi: 10.1016/j.jep.2014.04.051. Epub 2014 May 9. PMID: 24814037.

10. Geng J, Dong J, Ni H, Lee MS, Wu T, Jiang K, Wang G, Zhou AL, Malouf R. Ginseng for cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Dec 8;(12):CD007769. doi: 10.1002/14651858.CD007769.pub2. PMID: 21154383.

11. Choi J, Kim TH, Choi TY, Lee MS. Ginseng for health care: a systematic review of randomized controlled trials in Korean literature. PLoS One. 2013;8(4):e59978. doi: 10.1371/journal.pone.0059978. Epub 2013 Apr 1. PMID: 23560064; PMCID: PMC3613407.

12. Rausch WD, Liu S, Gille G, Radad K. Neuroprotective effects of ginsenosides. Acta Neurobiol Exp (Wars). 2006;66(4):369-75. PMID: 17265697.

13. Smith I, Williamson EM, Putnam S, Farrimond J, Whalley BJ. Effects and mechanisms of ginseng and ginsenosides on cognition. Nutr Rev. 2014 May;72(5):319-33. doi: 10.1111/nure.12099. Epub 2014 Mar 25. PMID: 24666107.

14. Oh J, Kim JS. Compound K derived from ginseng: neuroprotection and cognitive improvement. Food Funct. 2016 Nov 9;7(11):4506-4515. doi: 10.1039/c6fo01077f. PMID: 27801453.

15. Ellis JM, Reddy P. Effects of Panax ginseng on quality of life. Ann Pharmacother. 2002 Mar;36(3):375-9. doi: 10.1345/aph.1A245. PMID: 11895046.

16. Reay JL, Kennedy DO, Scholey AB. Single doses of Panax ginseng (G115) reduce blood glucose levels and improve cognitive performance during sustained mental activity. J Psychopharmacol. 2005 Jul;19(4):357-65. doi: 10.1177/0269881105053286. PMID: 15982990.

17. Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. Panax ginseng (G115) improves aspects of working memory performance and subjective ratings of calmness in healthy young adults. Hum Psychopharmacol. 2010 Aug;25(6):462-71. doi: 10.1002/hup.1138. PMID: 20737519.

18. Heo JH, Lee ST, Oh MJ, Park HJ, Shim JY, Chu K, Kim M. Improvement of cognitive deficit in Alzheimer’s disease patients by long term treatment with korean red ginseng. J Ginseng Res. 2011 Nov;35(4):457-61. doi: 10.5142/jgr.2011.35.4.457. PMID: 23717092; PMCID: PMC3659550.

19. Heo JH, Lee ST, Chu K, Oh MJ, Park HJ, Shim JY, Kim M. Heat-processed ginseng enhances the cognitive function in patients with moderately severe Alzheimer’s disease. Nutr Neurosci. 2012 Nov;15(6):278-82. doi: 10.1179/1476830512Y.0000000027. PMID: 22780999.

20. Heo JH, Lee ST, Chu K, Oh MJ, Park HJ, Shim JY, Kim M. An open-label trial of Korean red ginseng as an adjuvant treatment for cognitive impairment in patients with Alzheimer’s disease. Eur J Neurol. 2008 Aug;15(8):865-8. doi: 10.1111/j.1468-1331.2008.02157.x. PMID: 18684311.

21. de Andrade E, de Mesquita AA, Claro Jde A, de Andrade PM, Ortiz V, Paranhos M, Srougi M. Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction. Asian J Androl. 2007 Mar;9(2):241-4. doi: 10.1111/j.1745-7262.2007.00210.x. Epub 2006 Jul 11. PMID: 16855773.

22. Hong B, Ji YH, Hong JH, Nam KY, Ahn TY. A double-blind crossover study evaluating the efficacy of korean red ginseng in patients with erectile dysfunction: a preliminary report. J Urol. 2002 Nov;168(5):2070-3. doi: 10.1097/01.ju.0000034387.21441.87. PMID: 12394711.

23. Li H, He WY, Lin F, Gou X. Panax notoginseng saponins improve erectile function through attenuation of oxidative stress, restoration of Akt activity and protection of endothelial and smooth muscle cells in diabetic rats with erectile dysfunction. Urol Int. 2014;93(1):92-9. doi: 10.1159/000354878. Epub 2014 Jan 23. PMID: 24458001.

24. Jang DJ, Lee MS, Shin BC, Lee YC, Ernst E. Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review. Br J Clin Pharmacol. 2008 Oct;66(4):444-50. doi: 10.1111/j.1365-2125.2008.03236.x. Epub 2008 Jun 9. PMID: 18754850; PMCID: PMC2561113.

25. McKay D. Nutrients and botanicals for erectile dysfunction: examining the evidence. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):4-16. PMID: 15005641.

26. Choi HK, Seong DH, Rha KH. Clinical efficacy of Korean red ginseng for erectile dysfunction. Int J Impot Res. 1995 Sep;7(3):181-6. PMID: 8750052.

27. Kim TH, Jeon SH, Hahn EJ, Paek KY, Park JK, Youn NY, Lee HL. Effects of tissue-cultured mountain ginseng (Panax ginseng CA Meyer) extract on male patients with erectile dysfunction. Asian J Androl. 2009 May;11(3):356-61. doi: 10.1038/aja.2008.32. Epub 2009 Feb 23. PMID: 19234482; PMCID: PMC3735289.

28. Jin-Pok KIM; Hwan-Young YOO; Hang-Jong YU; Han-Kwang YANG. The Effect of Ginseng on the Nutritional Status and the Immune Functions after Curative Operations on Gastric Carcinoma Patients. Journal of the Korean Surgical Society ; : 854-862, 1998.

29. Suh, Sung-Ock & Kim, Jin & Cho, Min-Young. (2004). Prospective Study for Korean Red Ginseng Extract as an Immune Modulator Following a Curative Gastric Resection in Patients with Advanced Gastric Cancer. Journal of Ginseng Research. 28. 104-110. 10.5142/JGR.2004.28.2.104.

30. Boo, Yoon-Jung & Park, Joong-Min & Kim, Jin & Suh, Sung-Ock. (2007). Prospective Study for Korean Red Ginseng Extract as an Immune Modulator following a Curative Surgery in Patients with Advanced Colon Cancer. Journal of Ginseng Research. 31. 10.5142/JGR.2007.31.1.054.

31. Block KI, Mead MN. Immune system effects of echinacea, ginseng, and astragalus: a review. Integr Cancer Ther. 2003 Sep;2(3):247-67. doi: 10.1177/1534735403256419. PMID: 15035888.

32. Block KI, Mead MN. Immune system effects of echinacea, ginseng, and astragalus: a review. Integr Cancer Ther. 2003 Sep;2(3):247-67. doi: 10.1177/1534735403256419. PMID: 15035888.

33. Wang CZ, Anderson S, DU W, He TC, Yuan CS. Red ginseng and cancer treatment. Chin J Nat Med. 2016 Jan;14(1):7-16. doi: 10.3724/SP.J.1009.2016.00007. PMID: 26850342.

34. Wong AS, Che CM, Leung KW. Recent advances in ginseng as cancer therapeutics: a functional and mechanistic overview. Nat Prod Rep. 2015 Feb;32(2):256-72. doi: 10.1039/c4np00080c. PMID: 25347695.

35. Jin X, Che DB, Zhang ZH, Yan HM, Jia ZY, Jia XB. Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis. J Ginseng Res. 2016 Jul;40(3):269-77. doi: 10.1016/j.jgr.2015.08.007. Epub 2015 Sep 2. PMID: 27616903; PMCID: PMC5005362.

36. Yun TK, Choi SY. Preventive effect of ginseng intake against various human cancers: a case-control study on 1987 pairs. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1995 Jun;4(4):401-8. PMID: 7655337.

37. Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ay H, Ozdogan M. Ginseng and cancer. J BUON. 2016 Nov-Dec;21(6):1383-1387. PMID: 28039696.

38. Bao L, Cai X, Wang J, Zhang Y, Sun B, Li Y. Anti-Fatigue Effects of Small Molecule Oligopeptides Isolated from Panax ginseng C. A. Meyer in Mice. Nutrients. 2016 Dec 13;8(12):807. doi: 10.3390/nu8120807. PMID: 27983571; PMCID: PMC5188462.

39. Wang J, Li S, Fan Y, Chen Y, Liu D, Cheng H, Gao X, Zhou Y. Anti-fatigue activity of the water-soluble polysaccharides isolated from Panax ginseng C. A. Meyer. J Ethnopharmacol. 2010 Jul 20;130(2):421-3. doi: 10.1016/j.jep.2010.05.027. Epub 2010 May 24. PMID: 20580802.

40. Wang J, Sun C, Zheng Y, Pan H, Zhou Y, Fan Y. The effective mechanism of the polysaccharides from Panax ginseng on chronic fatigue syndrome. Arch Pharm Res. 2014 Apr;37(4):530-8. doi: 10.1007/s12272-013-0235-y. Epub 2013 Aug 21. PMID: 23963977.

41. Kim HG, Cho JH, Yoo SR, Lee JS, Han JM, Lee NH, Ahn YC, Son CG. Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. PLoS One. 2013 Apr 17;8(4):e61271. doi: 10.1371/journal.pone.0061271. PMID: 23613825; PMCID: PMC3629193.

42. Barton DL, Liu H, Dakhil SR, Linquist B, Sloan JA, Nichols CR, McGinn TW, Stella PJ, Seeger GR, Sood A, Loprinzi CL. Wisconsin Ginseng (Panax quinquefolius) to improve cancer-related fatigue: a randomized, double-blind trial, N07C2. J Natl Cancer Inst. 2013 Aug 21;105(16):1230-8. doi: 10.1093/jnci/djt181. Epub 2013 Jul 13. PMID: 23853057; PMCID: PMC3888141.

43. Bach HV, Kim J, Myung SK, Cho YA. Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: a Meta-analysis. J Korean Med Sci. 2016 Dec;31(12):1879-1886. doi: 10.3346/jkms.2016.31.12.1879. PMID: 27822924; PMCID: PMC5102849.

44. Luo JZ, Luo L. Ginseng on hyperglycemia: effects and mechanisms. Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Dec;6(4):423-7. doi: 10.1093/ecam/nem178. Epub 2008 Jan 3. Retraction in: Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Nov 24;2020:1698627. PMID: 18955300; PMCID: PMC2781779.

45. Shishtar E, Sievenpiper JL, Djedovic V, Cozma AI, Ha V, Jayalath VH, Jenkins DJ, Meija SB, de Souza RJ, Jovanovski E, Vuksan V. The effect of ginseng (the genus panax) on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. PLoS One. 2014 Sep 29;9(9):e107391. doi: 10.1371/journal.pone.0107391. PMID: 25265315; PMCID: PMC4180277.

46. Vuksan V, Sung MK, Sievenpiper JL, Stavro PM, Jenkins AL, Di Buono M, Lee KS, Leiter LA, Nam KY, Arnason JT, Choi M, Naeem A. Korean red ginseng (Panax ginseng) improves glucose and insulin regulation in well-controlled, type 2 diabetes: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study of efficacy and safety. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Jan;18(1):46-56. doi: 10.1016/j.numecd.2006.04.003. Epub 2006 Jul 24. PMID: 16860976.

47. Vuksan V, Stavro MP, Sievenpiper JL, Koo VY, Wong E, Beljan-Zdravkovic U, Francis T, Jenkins AL, Leiter LA, Josse RG, Xu Z. American ginseng improves glycemia in individuals with normal glucose tolerance: effect of dose and time escalation. J Am Coll Nutr. 2000 Nov-Dec;19(6):738-44. doi: 10.1080/07315724.2000.10718073. PMID: 11194526.

48. Trinh HT, Han SJ, Kim SW, Lee YC, Kim DH. Bifidus fermentation increases hypolipidemic and hypoglycemic effects of red ginseng. J Microbiol Biotechnol. 2007 Jul;17(7):1127-33. PMID: 18051323.

49. Oh MR, Park SH, Kim SY, Back HI, Kim MG, Jeon JY, Ha KC, Na WT, Cha YS, Park BH, Park TS, Chae SW. Postprandial glucose-lowering effects of fermented red ginseng in subjects with impaired fasting glucose or type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2014 Jul 11;14:237. doi: 10.1186/1472-6882-14-237. PMID: 25015735; PMCID: PMC4227112.

Scroll to Top