Hericium: süngomba

A Hercium, más néven süngomba vagy yamabushitake, nagy, fehér, bozontos gyógygomba, amely az oroszlánsörényre hasonlít. Kulináris és orvosi felhasználásra egyaránt alkalmasak az ázsiai országokban, például Kínában, Indiában, Japánban és Koreában (1).

A Hercium gomba fogyasztható nyersen, főzve, szárítva vagy áztatva teaként. Kivonataikat gyakran használják vény nélkül kapható egészségügyi kiegészítőkben. Sokan „tenger gyümölcseihez hasonlónak” írják le ízüket, gyakran a rákhoz vagy a homárhoz hasonlítják (2).

A Hericium gomba és kivonata számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy a Hericium véd a demencia ellen, csökkenti a szorongás és a depresszió enyhe tüneteit, és segít helyreállítani az idegkárosodást. Erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegségek, a rák, a fekélyek és a cukorbetegség kockázatát állatokban. Noha a jelenlegi kutatás ígéretes, további humán vizsgálatokra van szükség a Hericium gomba gyakorlati egészségügyi alkalmazásainak kidolgozásához.

 • Védelmet nyújthat a demencia ellen
 • Segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás enyhe tüneteit
 • Felgyorsíthatja a felépülést az idegrendszeri sérülésekből
 • Védhet az emésztőrendszer fekélyei ellen
 • Csökkentheti a szívbetegség kockázatát
 • Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében
 • Segíthet a rák elleni küzdelemben
 • Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt
 • Erősítheti az immunrendszert

Védelmet nyújthat a demencia ellen

Az agy növekedési- és új szinapszisok kialakításának képessége jellemzően csökken az életkorral, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért romlik a mentális működés sok idősebb felnőttnél (3).

 • Tanulmányok kimutatták, hogy a Hercium gomba két speciális vegyületet tartalmaz, amelyek serkenthetik az agysejtek növekedését: a hericenonokat és az erinacinokat (4).
 • Ezenkívül állatkísérletek kimutatták, hogy a Hericium segíthet kivédeni az Alzheimer-kórt, egy degeneratív agyi betegséget, amely progresszív memóriavesztést okoz. Valójában a Hercium gombáról és kivonatairól kimutatták, hogy csökkentik az egerek memóriavesztésének tüneteit, valamint megakadályozzák az Alzheimer-kór során az agyban felhalmozódó amiloid-béta plakkok okozta idegsejtek károsodását (5, 6, 7, 8).
 • Bár egyetlen tanulmány sem elemezte, hogy a Hercium gomba jótékony hatással van-e az Alzheimer-kórra emberekben, úgy tűnik, hogy javítja a mentális működést. Egy enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteken végzett tanulmány megállapította, hogy napi 3 gramm porított Hercium négy hónapon át tartó elfogyasztása jelentősen javította a mentális működést, de ezek az előnyök eltűntek, amikor a táplálék-kiegészítést leállították (9).
 • A Hercium azon képessége, hogy elősegíti az idegsejtek növekedését és megvédi az agyat az Alzheimer-kórral kapcsolatos károsodásoktól, megmagyarázhatja az agy egészségére gyakorolt jótékony hatását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legtöbb kutatást állatokon vagy laborokban végezték. Ezért további humán vizsgálatokra van szükség.

Segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás enyhe tüneteit

A fejlett országokban élő emberek legfeljebb egyharmada tapasztalja a szorongás és a depresszió tüneteit (10). Noha a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős szerepet játszhat. Új állatkísérleti kutatások kimutatták, hogy a Hericium gombakivonat gyulladáscsökkentő hatással bír, amely csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit egereknél (11, 12).

 • Más állatkísérletek kimutatták, hogy a Hericium kivonat segítheti az agysejtek regenerálódását és javíthatja a hippokampusz működését, amely az agynak az emlékek és érzelmi reakciók feldolgozásáért felelős régiója (13, 14).
 • A kutatók úgy vélik, hogy a hippokampusz jobb működése megmagyarázhatja az egerek szorongásos és depressziós viselkedésének csökkenését ezeknek a kivonatoknak a hatására. Bár ezek az állatkísérletek ígéretesek, nagyon kevés emberrel végzett kutatás folyik.
 • Egy menopauzás nőkön végzett kis tanulmány azt találta, hogy a Hericium gombát tartalmazó készítmény napi egy hónapon keresztüli fogyasztása csökkentette az irritációt és a szorongást (15).

Felgyorsíthatja a felépülést az idegrendszeri sérülésekből

Az idegrendszer az agyból, a gerincvelőből és más idegekből áll. Ezek a szervek együtt dolgoznak olyan jelek küldésében és továbbításában, amelyek szinte minden testi funkciót irányítanak. Az agy vagy a gerincvelő sérülései gyakran bénulást vagy mentális funkciók elvesztését okozzák, és hosszú ideig tarthat a gyógyulás. A kutatások azonban azt találták, hogy a Hericium gombakivonat elősegítheti az ilyen típusú sérülésekből való felépülést az idegsejtek növekedésének és helyreállításának serkentésével (16, 17, 18).

 • Állatkísérletben a Hericium gombakivonatról kimutatták, hogy 23–41%-kal csökkenti a felépülési időt idegrendszeri sérülésekből (19).
 • A Hericium kivonat segíthet csökkenteni a stroke utáni agykárosodás súlyosságát is. Egy tanulmányban a Hercium gombakivonat nagy dózisát, amelyet közvetlenül a stroke után adtak patkányoknak, csökkentették a gyulladást és 44%-kal csökkentették a stroke okozta agysérülések méretét (20).
 • Bár ezek az eredmények ígéretesek, embereken nem végeztek vizsgálatokat annak megállapítására, hogy az oroszlánsörény ugyanolyan terápiás hatással bír-e az idegrendszeri sérülésekre.

Védhet az emésztőrendszer fekélyei ellen

A fekélyek az emésztőrendszerben bárhol kialakulhatnak, beleértve a gyomrot, a vékonybelet és a vastagbelet. A gyomorfekélyt gyakran két fő tényező okozza: a Helicobacter Pylori nevű baktérium túlszaporodása és a gyomor nyálkahártyájának károsodása, amely gyakran a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) hosszú távú használatának köszönhető (21).

 • A Hericium kivonat védelmet nyújthat a gyomorfekély kialakulásával szemben azáltal, hogy gátolja a H. pylori növekedését, és megvédi a gyomornyálkahártyát a károsodástól (2, 22).
 • Számos tanulmány kimutatta, hogy a Hericium-kivonat megakadályozhatja a H. pylori kémcsőben történő növekedését, de egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy ugyanolyan hatást fejtenek-e ki a gyomorban (23, 24).
 • Ezenkívül egy állatkísérlet kimutatta, hogy a Hericium-kivonat hatékonyabban akadályozta meg az alkohol okozta gyomorfekélyt, mint a hagyományos savcsökkentő gyógyszerek, minden negatív mellékhatás nélkül (25).
 • A Hericium kivonat csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a szövetkárosodást a belek más területein. Valójában segíthetnek a gyulladásos bélbetegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kezelésében (26, 27, 28). Egy fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeken végzett tanulmány megállapította, hogy a 14% Hericium-kivonatot tartalmazó gomba-kiegészítő bevétele három hét után jelentősen csökkentette a tüneteket és javította az életminőséget (29).
 • Ha azonban ugyanazt a vizsgálatot megismételték Crohn-betegségben szenvedő betegeknél, az előnyök nem voltak jobbak, mint a placebóé (30). Fontos megjegyezni, hogy az ezekben a vizsgálatokban használt gyógynövény-kiegészítők többféle gombát is tartalmaztak, így nehéz következtetéseket levonni konkrétan a Hericium hatásairól.

Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegségek fő kockázati tényezői közé tartozik az elhízás, a magas trigliceridszint, a nagy mennyiségű oxidált koleszterin és a fokozott vérrögképződési hajlam. A kutatások azt mutatják, hogy a Hericium kivonat kedvezően befolyásolhatja ezen tényezők némelyikét, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

 • Patkányokon és egereken végzett vizsgálatok azt találták, hogy a Hericium gombakivonat javítja a zsíranyagcserét és csökkenti a trigliceridszintet (31).
 • Egy magas zsírtartalmú táplálékkal és napi Hericium-kivonat adagolású étrenddel egy patkányokkal végzett vizsgálatban 28 nap után 27%-kal alacsonyabb trigliceridszintet és 42%-kal kisebb súlygyarapodást figyeltek meg (32).
 • Mivel az elhízás és a magas trigliceridszint egyaránt a szívbetegség kockázati tényezője, ez az egyik módja annak, hogy a Hericium gomba hozzájáruljon a szív egészségéhez. Kémcsöves vizsgálatok azt is megállapították, hogy a Hericium kivonat segíthet megelőzni a koleszterin oxidációját a véráramban (33).
 • Az oxidált koleszterinmolekulák hajlamosak az artériák falához tapadni, ami lerakódik, és növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Ezért az oxidáció csökkentése előnyös a szív egészségére. Sőt, a Hericium gomba egy hericenon-B nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkentheti a véralvadás mértékét és csökkentheti a szívroham vagy a szélütés kockázatát (34).
 • Úgy tűnik, hogy a Hericium gomba több szempontból is jótékony hatással van a szívre és az erekre, de ennek alátámasztásához humán vizsgálatokra van szükség.

Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében

A cukorbetegség olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet elveszíti a vércukorszint szabályozásának képességét. Ennek eredményeként a vércukor szintek folyamatosan emelkednek. A krónikusan magas vércukorszint végül olyan szövődményeket okoz, mint a vesebetegség, a kéz és a láb idegkárosodása és a látásvesztés.

 • A Hericium gomba előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében azáltal, hogy javítja a vércukorszint szabályozását és csökkenti ezen mellékhatások egy részét. Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a Hericium jelentősen csökkentheti a vércukorszintet normál és cukorbeteg egerekben, még 2,7 mg/kg (6 mg/kg) napi adag mellett is (35, 36).
 • Az egyik módja annak, hogy a Hericium csökkenti a vércukorszintet, ha gátolja az alfa-glükozidáz enzim aktivitását, amely lebontja a szénhidrátokat a vékonybélben (37). Ha ez az enzim blokkolva van, a szervezet nem képes olyan hatékonyan megemészteni és felszívni a szénhidrátokat, ami alacsonyabb vércukorszintet eredményez. A vércukorszint csökkentése mellett a Hericium kivonat csökkentheti a diabéteszes idegfájdalmat a kezekben és a lábakban.
 • Diabéteszes idegkárosodásban szenvedő egereknél a napi hat hétig tartó Hericium gomba-kivonat jelentősen csökkentette a fájdalmat, csökkentette a vércukorszintet és még az antioxidánsok szintjét is növelte (38).
 • A Hericium gomba a cukorbetegség terápiás kiegészítőjeként mutatkozik meg, de további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy pontosan hogyan alkalmazható embereknél.

Segíthet a rák elleni küzdelemben

A rák akkor fordul elő, amikor a DNS megsérül, és a sejtek ellenőrzés nélkül osztódnak és szaporodnak. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a Hericium gomba számos egyedi vegyületének köszönhetően (39, 40) rákellenes képességekkel rendelkezik.

 • Amikor a Hericium-kivonatot emberi rákos sejtekkel keverik össze egy kémcsőben, a rákos sejtek gyorsabban pusztulnak el. Ezt többféle rákos sejt esetében is kimutatták, beleértve a máj-, vastagbél-, gyomor- és vérráksejteket (41, 42, 43). Azonban legalább egy tanulmányban nem sikerült megismételni ezeket az eredményeket, ezért további vizsgálatokra van szükség (44).
 • Amellett, hogy elpusztítja a rákos sejteket, a Hericium-kivonatról kimutatták, hogy lassítja a rák terjedését is. Egy vastagbélrákos egereken végzett tanulmány megállapította, hogy a Hericium kivonat bevétele 69%-kal csökkentette a rák terjedését a tüdőben (45).
 • Egy másik tanulmány megállapította, hogy a Hericium-kivonat a hagyományos rákgyógyszereknél hatékonyabban lassította a daganatok növekedését egerekben, ráadásul kevesebb mellékhatással is rendelkezik (42).
 • A Hericium gomba rákellenes hatását azonban soha nem tesztelték embereken, ezért további kutatásokra van szükség.

Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt

Úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz számos modern betegség gyökere, beleértve a szívbetegségeket, a rákot és az autoimmun betegségeket (46). A kutatások azt mutatják, hogy a Hericium gomba erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni e betegségek hatását (47).

 • Egy tanulmány, amely 14 különböző gombafaj antioxidáns képességét vizsgálta, azt találta, hogy a Hericium rendelkezik a negyedik legmagasabb antioxidáns aktivitással, és azt javasolta, hogy tekintsék az antioxidánsok jó táplálékforrásának (48).
 • Számos állatkísérletben kimutatták, hogy a Hericium kivonat csökkentette a gyulladás és az oxidatív stressz markereit rágcsálókban, és különösen hasznos lehet gyulladásos bélbetegségek, májkárosodás és szélütés kezelésében (20, 26, 49, 50).
 • A Hericium gomba segíthet csökkenteni az elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatok egy részét is, mivel kimutatták, hogy csökkentik a zsírszövet által felszabaduló gyulladás mértékét (51).
 • További vizsgálatokra van szükség az emberi egészségre gyakorolt lehetséges előnyök meghatározásához, de a laboratóriumi és állatkísérletek eredményei ígéretesek.

Erősítheti az immunrendszert

Az erős immunrendszer megvédi a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és más betegségeket okozó kórokozóktól, így a gyenge immunrendszer nagyobb kockázatot jelent a szervezetben a fertőző betegségek kialakulására. Állatkutatások azt mutatják, hogy a Hericium gomba fokozhatja az immunitást azáltal, hogy fokozza a bélrendszer immunrendszerének aktivitását, amely megvédi a szervezetet a szájon vagy orron keresztül a bélbe jutó kórokozóktól (52).

 • Ezek a hatások részben az immunrendszert serkentő bélbaktériumok jótékony változásainak tudhatók be (53). Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy a Hericium-kivonat napi kiegészítése csaknem megnégyszerezi azoknak az egereknek az élettartamát, amelyekbe halálos adag szalmonella baktériumot adtak be (54).
 • A Hericium gombák immunerősítő hatásai nagyon ígéretesek, de ez a kutatási terület még fejlődik.

Irodalom:

1. Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378.

2. Jiang S, Wang S, Sun Y, Zhang Q. Medicinal properties of Hericium erinaceus and its potential to formulate novel mushroom-based pharmaceuticals. Appl Microbiol Biotechnol. 2014 Sep;98(18):7661-70. doi: 10.1007/s00253-014-5955-5. Epub 2014 Jul 29. PMID: 25070597.

3. Burke SN, Barnes CA. Neural plasticity in the ageing brain. Nat Rev Neurosci. 2006 Jan;7(1):30-40. doi: 10.1038/nrn1809. PMID: 16371948.

4. Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30. PMID: 24266378.

5. Mori K, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N. Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice. Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72. doi: 10.2220/biomedres.32.67. PMID: 21383512.

6. Tsai-Teng T, Chin-Chu C, Li-Ya L, Wan-Ping C, Chung-Kuang L, Chien-Chang S, Chi-Ying HF, Chien-Chih C, Shiao YJ. Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelium ameliorates Alzheimer’s disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice. J Biomed Sci. 2016 Jun 27;23(1):49. doi: 10.1186/s12929-016-0266-z. PMID: 27350344; PMCID: PMC4924315.

7. Zhang J, An S, Hu W, Teng M, Wang X, Qu Y, Liu Y, Yuan Y, Wang D. The Neuroprotective Properties of Hericium erinaceus in Glutamate-Damaged Differentiated PC12 Cells and an Alzheimer’s Disease Mouse Model. Int J Mol Sci. 2016 Nov 1;17(11):1810. doi: 10.3390/ijms17111810. PMID: 27809277; PMCID: PMC5133811.

8. Cheng JH, Tsai CL, Lien YY, Lee MS, Sheu SC. High molecular weight of polysaccharides from Hericium erinaceus against amyloid beta-induced neurotoxicity. BMC Complement Altern Med. 2016 Jun 7;16:170. doi: 10.1186/s12906-016-1154-5. PMID: 27266872; PMCID: PMC4895996.

9. Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72. doi: 10.1002/ptr.2634. PMID: 18844328.

10. Rebar AL, Stanton R, Geard D, Short C, Duncan MJ, Vandelanotte C. A meta-meta-analysis of the effect of physical activity on depression and anxiety in non-clinical adult populations. Health Psychol Rev. 2015;9(3):366-78. doi: 10.1080/17437199.2015.1022901. Epub 2015 Jul 3. PMID: 25739893.

11. Yao W, Zhang JC, Dong C, Zhuang C, Hirota S, Inanaga K, Hashimoto K. Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacol Biochem Behav. 2015 Sep;136:7-12. doi: 10.1016/j.pbb.2015.06.012. Epub 2015 Jul 4. PMID: 26150007.

12. Chiu CH, Chyau CC, Chen CC, Lee LY, Chen WP, Liu JL, Lin WH, Mong MC. Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelium Produces Antidepressant-Like Effects through Modulating BDNF/PI3K/Akt/GSK-3β Signaling in Mice. Int J Mol Sci. 2018 Jan 24;19(2):341. doi: 10.3390/ijms19020341. PMID: 29364170; PMCID: PMC5855563.

13. Ryu S, Kim HG, Kim JY, Kim SY, Cho KO. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. J Med Food. 2018 Feb;21(2):174-180. doi: 10.1089/jmf.2017.4006. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091526.

14. Brandalise F, Cesaroni V, Gregori A, Repetti M, Romano C, Orrù G, Botta L, Girometta C, Guglielminetti ML, Savino E, Rossi P. Dietary Supplementation of Hericium erinaceus Increases Mossy Fiber-CA3 Hippocampal Neurotransmission and Recognition Memory in Wild-Type Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:3864340. doi: 10.1155/2017/3864340. Epub 2017 Jan 1. PMID: 28115973; PMCID: PMC5237458.

15. Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180.

16. Samberkar S, Gandhi S, Naidu M, Wong KH, Raman J, Sabaratnam V. Lion’s Mane, Hericium erinaceus and Tiger Milk, Lignosus rhinocerotis (Higher Basidiomycetes) Medicinal Mushrooms Stimulate Neurite Outgrowth in Dissociated Cells of Brain, Spinal Cord, and Retina: An In Vitro Study. Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1047-54. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.40. PMID: 26853959.

17. Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh. 2003;49(1):38-45. PMID: 12675022.

18. Park YS, Lee HS, Won MH, Lee JH, Lee SY, Lee HY. Effect of an exo-polysaccharide from the culture broth of Hericium erinaceus on enhancement of growth and differentiation of rat adrenal nerve cells. Cytotechnology. 2002 Sep;39(3):155-62. doi: 10.1023/A:1023963509393. PMID: 19003308; PMCID: PMC3449638.

19. Wong KH, Naidu M, David P, Abdulla MA, Abdullah N, Kuppusamy UR, Sabaratnam V. Peripheral Nerve Regeneration Following Crush Injury to Rat Peroneal Nerve by Aqueous Extract of Medicinal Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. (Aphyllophoromycetideae). Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:580752. doi: 10.1093/ecam/neq062. Epub 2011 Aug 11. Erratum in: Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Dec 16;2018:9820769. PMID: 21941586; PMCID: PMC3176599.

20. Lee KF, Chen JH, Teng CC, Shen CH, Hsieh MC, Lu CC, Lee KC, Lee LY, Chen WP, Chen CC, Huang WS, Kuo HC. Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine. Int J Mol Sci. 2014 Aug 27;15(9):15073-89. doi: 10.3390/ijms150915073. PMID: 25167134; PMCID: PMC4200813.

21. Kanno T, Iijima K, Abe Y, Yagi M, Asonuma S, Ohyauchi M, Ito H, Koike T, Shimosegawa T. A multicenter prospective study on the prevalence of Helicobacter pylori-negative and nonsteroidal anti-inflammatory drugs-negative idiopathic peptic ulcers in Japan. J Gastroenterol Hepatol. 2015 May;30(5):842-8. doi: 10.1111/jgh.12876. PMID: 25532720.

22. Wang M, Konishi T, Gao Y, Xu D, Gao Q. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i11.50. PMID: 26853960.

23. Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q. Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11. PMID: 26364939.

24. Shang X, Tan Q, Liu R, Yu K, Li P, Zhao GP. In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2013;15(2):165-74. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i2.50. PMID: 23557368.

25. Wong JY, Abdulla MA, Raman J, Phan CW, Kuppusamy UR, Golbabapour S, Sabaratnam V. Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:492976. doi: 10.1155/2013/492976. Epub 2013 Nov 5. PMID: 24302966; PMCID: PMC3835629.

26. Qin M, Geng Y, Lu Z, Xu H, Shi JS, Xu X, Xu ZH. Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis. Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):227-34. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i3.50. PMID: 27481156.

27. Diling C, Xin Y, Chaoqun Z, Jian Y, Xiaocui T, Jun C, Ou S, Yizhen X. Extracts from Hericium erinaceus relieve inflammatory bowel disease by regulating immunity and gut microbiota. Oncotarget. 2017 Sep 6;8(49):85838-85857. doi: 10.18632/oncotarget.20689. PMID: 29156761; PMCID: PMC5689651.

28. Ren Y, Geng Y, Du Y, Li W, Lu ZM, Xu HY, Xu GH, Shi JS, Xu ZH. Polysaccharide of Hericium erinaceus attenuates colitis in C57BL/6 mice via regulation of oxidative stress, inflammation-related signaling pathways and modulating the composition of the gut microbiota. J Nutr Biochem. 2018 Jul;57:67-76. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.03.005. Epub 2018 Mar 16. PMID: 29677563.

29. Therkelsen SP, Hetland G, Lyberg T, Lygren I, Johnson E. Effect of a Medicinal Agaricus blazei Murill-Based Mushroom Extract, AndoSan™, on Symptoms, Fatigue and Quality of Life in Patients with Ulcerative Colitis in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study. PLoS One. 2016 Mar 2;11(3):e0150191. doi: 10.1371/journal.pone.0150191. PMID: 26933886; PMCID: PMC4774976.

30. Therkelsen SP, Hetland G, Lyberg T, Lygren I, Johnson E. Effect of the Medicinal Agaricus blazei Murill-Based Mushroom Extract, AndoSanTM, on Symptoms, Fatigue and Quality of Life in Patients with Crohn’s Disease in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study. PLoS One. 2016 Jul 14;11(7):e0159288. doi: 10.1371/journal.pone.0159288. PMID: 27415795; PMCID: PMC4944955.

31. Choi WS, Kim YS, Park BS, Kim JE, Lee SE. Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Mycobiology. 2013 Jun;41(2):94-9. doi: 10.5941/MYCO.2013.41.2.94. Epub 2013 Jun 30. PMID: 23874132; PMCID: PMC3714447.

32. Hiwatashi K, Kosaka Y, Suzuki N, Hata K, Mukaiyama T, Sakamoto K, Shirakawa H, Komai M. Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(7):1447-51. doi: 10.1271/bbb.100130. Epub 2010 Jul 7. PMID: 20622452.

33. Rahman MA, Abdullah N, Aminudin N. Inhibitory effect on in vitro LDL oxidation and HMG Co-A reductase activity of the liquid-liquid partitioned fractions of Hericium erinaceus (Bull.) Persoon (lion’s mane mushroom). Biomed Res Int. 2014;2014:828149. doi: 10.1155/2014/828149. Epub 2014 May 13. PMID: 24959591; PMCID: PMC4052699.

34. Mori K, Kikuchi H, Obara Y, Iwashita M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Oshima Y, Nakahata N. Inhibitory effect of hericenone B from Hericium erinaceus on collagen-induced platelet aggregation. Phytomedicine. 2010 Dec 1;17(14):1082-5. doi: 10.1016/j.phymed.2010.05.004. Epub 2010 Jul 16. PMID: 20637576.

35. He X, Wang X, Fang J, Chang Y, Ning N, Guo H, Huang L, Huang X, Zhao Z. Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom: A review. Int J Biol Macromol. 2017 Apr;97:228-237. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.01.040. Epub 2017 Jan 10. PMID: 28087447.

36. Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013 Oct 3;13:253. doi: 10.1186/1472-6882-13-253. PMID: 24090482; PMCID: PMC3852124.

37. Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013 Oct 3;13:253. doi: 10.1186/1472-6882-13-253. PMID: 24090482; PMCID: PMC3852124.

38. Yi Z, Shao-Long Y, Ai-Hong W, Zhi-Chun S, Ya-Fen Z, Ye-Ting X, Yu-Ling H. Protective Effect of Ethanol Extracts of Hericium erinaceus on Alloxan-Induced Diabetic Neuropathic Pain in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:595480. doi: 10.1155/2015/595480. Epub 2015 Apr 16. PMID: 25960754; PMCID: PMC4415746.

39. Li Y, Zhang G, Ng TB, Wang H. A novel lectin with antiproliferative and HIV-1 reverse transcriptase inhibitory activities from dried fruiting bodies of the monkey head mushroom Hericium erinaceum. J Biomed Biotechnol. 2010;2010:716515. doi: 10.1155/2010/716515. Epub 2010 Jun 13. PMID: 20625408; PMCID: PMC2896861.

40. Lee SR, Jung K, Noh HJ, Park YJ, Lee HL, Lee KR, Kang KS, Kim KH. A new cerebroside from the fruiting bodies of Hericium erinaceus and its applicability to cancer treatment. Bioorg Med Chem Lett. 2015 Dec 15;25(24):5712-5. doi: 10.1016/j.bmcl.2015.10.092. Epub 2015 Nov 2. PMID: 26547693.

41. Kim SP, Kang MY, Choi YH, Kim JH, Nam SH, Friedman M. Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells. Food Funct. 2011 Jun;2(6):348-56. doi: 10.1039/c1fo10030k. Epub 2011 Jun 8. PMID: 21779573.

42. Li G, Yu K, Li F, Xu K, Li J, He S, Cao S, Tan G. Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. J Ethnopharmacol. 2014 Apr 28;153(2):521-30. doi: 10.1016/j.jep.2014.03.003. Epub 2014 Mar 12. PMID: 24631140.

43. Li W, Zhou W, Kim EJ, Shim SH, Kang HK, Kim YH. Isolation and identification of aromatic compounds in Lion’s Mane Mushroom and their anticancer activities. Food Chem. 2015 Mar 1;170:336-42. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.08.078. Epub 2014 Aug 23. PMID: 25306354.

44. Gu YH, Belury MA. Selective induction of apoptosis in murine skin carcinoma cells (CH72) by an ethanol extract of Lentinula edodes. Cancer Lett. 2005 Mar 18;220(1):21-8. doi: 10.1016/j.canlet.2004.06.037. PMID: 15737684.

45. Kim SP, Nam SH, Friedman M. Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom extracts inhibit metastasis of cancer cells to the lung in CT-26 colon cancer-tansplanted mice. J Agric Food Chem. 2013 May 22;61(20):4898-904. doi: 10.1021/jf400916c. Epub 2013 May 13. Erratum in: J Agric Food Chem. 2013 Jun 5;61(22):5411. Erratum in: J Agric Food Chem. 2014 Jan 15;62(2):528. PMID: 23668749.

46. Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.

47. Hou Y, Ding X, Hou W. Composition and antioxidant activity of water-soluble oligosaccharides from Hericium erinaceus. Mol Med Rep. 2015 May;11(5):3794-9. doi: 10.3892/mmr.2014.3121. Epub 2014 Dec 19. PMID: 25529054.

48. Abdullah N, Ismail SM, Aminudin N, Shuib AS, Lau BF. Evaluation of Selected Culinary-Medicinal Mushrooms for Antioxidant and ACE Inhibitory Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:464238. doi: 10.1155/2012/464238. Epub 2011 Jun 18. PMID: 21716693; PMCID: PMC3118607.

49. Han ZH, Ye JM, Wang GF. Evaluation of in vivo antioxidant activity of Hericium erinaceus polysaccharides. Int J Biol Macromol. 2013 Jan;52:66-71. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2012.09.009. Epub 2012 Sep 19. PMID: 23000690.

50. Hao L, Xie Y, Wu G, Cheng A, Liu X, Zheng R, Huo H, Zhang J. Protective Effect of Hericium erinaceus on Alcohol Induced Hepatotoxicity in Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:418023. doi: 10.1155/2015/418023. Epub 2015 Apr 16. PMID: 25960751; PMCID: PMC4415743.

51. Mori K, Ouchi K, Hirasawa N. The Anti-Inflammatory Effects of Lion’s Mane Culinary-Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) in a Coculture System of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264 Macrophages. Int J Med Mushrooms. 2015;17(7):609-18. doi: 10.1615/intjmedmushrooms.v17.i7.10. PMID: 26559695.

52. Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H. Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology. Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e. PMID: 28266682.

53. Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, Jian L, Jiyan S, Yizhen X, Guoxiao L. Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota. Front Immunol. 2017 Jun 12;8:666. doi: 10.3389/fimmu.2017.00666. PMID: 28713364; PMCID: PMC5492111.

54. Kim SP, Moon E, Nam SH, Friedman M. Hericium erinaceus mushroom extracts protect infected mice against Salmonella Typhimurium-Induced liver damage and mortality by stimulation of innate immune cells. J Agric Food Chem. 2012 Jun 6;60(22):5590-6. doi: 10.1021/jf300897w. Epub 2012 May 24. PMID: 22624604.

Scroll to Top