Maitake: bokrosgomba

A „Maitake” japánul táncoló gombát jelent. Állítólag innen kapta a gomba nevét: amikor a vadonban megtalálták, az emberek boldogan táncoltak.

A Maitake gomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítik a szervezetet bármilyen típusú mentális vagy fizikai nehézség elleni küzdelemben. Az adaptogének szabályozzák a szervezet olyan rendszereit is, amelyek kiegyensúlyozatlanná váltak.

Míg ez a gomba önmagában ízesítési receptekben használható, gyógygombának tekintik. A Maitake gomba vadon nő Japán, Kína és Észak-Amerika egyes részein, a tölgy-, szil- és juharfák alján. Akár otthon is termeszthető, bár jellemzően nem növekszik olyan jól, mint a vadonban.

A gombát általában az őszi hónapokban találhatjuk meg. Bár a Maitake gombát Japánban és Kínában évezredek óta használják, az Egyesült Államokban csak az elmúlt húsz évben vált népszerűvé. Az egészséggel, vitalitással és hosszú élettartammal kapcsolatos ígéreteiért kedvelik.

Más gombákkal összehasonlítva a Maitake jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében. A Maitake pozitív hatással van az általános immunitásra is.

A laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy a Maitake hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében, úgy mint rák, cukorbetegség, vagy magas koleszterinszint. A Maitake gomba a következő kezelésekben is hasznos lehet: megfázás és influenza vírusok, magas vagy alacsony vérnyomás, immunfunkció, a kemoterápia mellékhatásai. További vizsgálatokra van szükség az emberekre gyakorolt hatásának megerősítéséhez, de a jelenlegi eredmények ígéretesek.

  • Segíthet a rák elleni küzdelemben
  • Csökkentheti koleszterinszintet
  • Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében

Segíthet a rák elleni küzdelemben

Egy 2013-as tanulmány szerint a Maitake D-frakció hasznos lehet a mellrák megelőzésében és kezelésében. A kutatók feltételezései szerint a Maitake képes harcolni a rákos sejtek növekedése és szaporodása ellen.

  • Megbízható forrásból kimutatták, hogy a Maitake gomba gátolja a daganat növekedését egerekben. Növelheti a daganat ellen küzdő sejtek számát is. Ez arra utal, hogy szájon át szedve hatékony lehet a rák kezelésében is emberekben.
  • Egy korábbi tanulmány szerint a Maitake kivonata, hatékonyan pusztítja el az emberi rákos sejteket. Egy olyan fehérjével együtt szedték, amely szintén küzd a rák ellen, és sikerült növelni a fehérje hatékonyságát.

Csökkentheti koleszterinszintet

A kutatók egy 2013-as tanulmányban azt találták, hogy a Maitake por kivonat csökkentette a koleszterinszintet egerekben. Azt is kimutatták, hogy növeli az energiát adó zsírsavakat. Emiatt a kutatók azt feltételezték, hogy a Maitake gomba fogyasztása segíthet megőrizni az artériák egészségét.

Segíthet a cukorbetegség tüneteinek kezelésében

Egy 2015-ös tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a Maitake gomba pozitív hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokra. A vizsgálat során a Maitake gombafogyasztás pozitív hatással volt a patkányok glükóz-szintjére. Ez rámutat arra, hogy a gomba képes kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget emberekben.

Irodalom:

Alonso, E. N., Orozco, M., Nieto, A. E., & Balogh, G. A. (2013, July). Genes related to suppression of malignant phenotype induced by maitake D-fraction in breast cancer cells [Abstract]. Journal of Medicinal Food, 16(7), 602-617 online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.0222

Chen, Y. H., Lee, C. H., Hsu, T. H., & Lo H. C. (2015). Submerged-culture mycelia and broth of the maitake mushroom medicinal mushroom grifola frondosa (higher basidiomycetes) alleviate type 2 diabetes-induced alterations in immunocytic function. International Journal of Medicinal Mushrooms, 17(50), 541-556 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26349512

Johnson, D. M., Edwards, E., Rosales, A., Birdsall, T. C., Staren, E. D., & Braun, D. P. (2012, April). Maitake D-fraction, a natural mushroom extract, synergizes with Interleukin-2 for increased lytic activity of peripheral blood mononuclear cells against various human tumor cell histologies [Abstract]. American Association for Cancer Research, 72(8), 3515 cancerres.aacrjournals.org/content/72/8_Supplement/3515

Masuda, Y., Inoue, H., Ohta, H., Miyake, A., Konishi, M., & Nanba, H. (2013, July). Oral administration of soluble β-glucans extracted from grifola frondosa induces systemic antitumor immune response and decreases immunosuppression in tumor-bearing mice. International Journal of Cancer, 133(1), 108-119 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280601

Sato, M., Tokuji, Y., Yoneyama, S., Fujii-Akiyama, K., Kinoshita, M., Chiji, H., & Ohnishi, M. (2013). Effect of dietary maitake (grifola frondosa) mushrooms on plasma cholesterol and hepatic gene expression in cholesterol-fed mice. Journal of Oleo Science, 62(12), 1049-1058 jstage.jst.go.jp/article/jos/62/12/62_1049/_article

Scroll to Top